sastanak

Šepić s visokim službenicima Vijeća Europe o osporavanju bosanskog jezika

sastanak
26.06.2016.
u 11:26

Predsjedatelj delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Senad Šepić sastao se u Strasbourg generalnom direktoricom Direktorata za demokraciju Snežanom Marković, te šefom Odjela za obrazovne politike Vijeća Europe Villanom Qiriaziem. Tema sastanka bila je pravo na obrazovanje na maternjem jeziku i mehanizmi za njegovu zaštitu.

Predsjedatelj Šepić upoznao je visoke službenike Vijeća Europe s aktualnim dešavanjima u pogledu osporavanja obrazovanja na maternjem, bosanskom jeziku, učenicima bošnjačke nacionalnosti u školama u bh. entitetu Republika Srpska. Sugovornici su se složili da je u jednoj zemlji, članici Vijeća Europe, potpuno neprihvatljivo osporavanje jednog od osnovnih ljudskih prava, prava na upotrebu maternjeg jezika, kao i pravo na obrazovanje na maternjem jeziku i s tim u vezi, institucije Vijeća Europe će, u skladu sa svojim nadležnostima će dati svoju ekspertizu, stavove i preporuke za rješavanje ovoga pitanja u BiH.

Predsjedatelj Šepić je zamolio za hitnu reakciju institucija Vijeća Europe, jer je ova debata, osjetljivo, političko pitanje, posebno u ovoj, izbornoj godini, kada ga određene političke snage u BiH koriste kao izvor sukoba, podjela i manipulacija, umjesto da rade na ispunjavanju preuzetih obaveza na evropskom putu, te zapošljavanju, reformama, borbi protiv korupcije i izgradnji pravne države, što su najveći prioriteti i očekivanja građana u našoj zemlji.

Također, pitanje osiguravanja obrazovanja na maternjem jeziku u BiH bilo je i jedna od tema sastanka kojega je predsjedatelj Šepić održao i s predsjednikom najveće grupacije stranaka u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Europske narodne stranke i šefom delegacije Njemačke Axelom Fischerom od kojega je isto dobio podršku u borbi za zaštitu osnovnih ljudskih prava, prava na obrazovanje na maternjem jeziku i jačanje demokracije i europskih vrijednosti u BiH, navodi se u priopćenju Političke akademije SDA.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?