Posušje

Sela se raseljavaju, u Viru sve više praznih domova

01.02.2016.
u 07:00

Desetljećima se u nekim udaljenim posuškim selima i zaselcima smanjuje broj mještana jer mnogi traže posla dalje od svoga doma, piše Večernji list BiH.

Već je poznato kako su prazni krajevi Podbile, Zavelima, Tribistova, rakitske Sutine, ali i brojnih drugih podalje od grada.

Stariji Virani pričaju kako su imali prepunu školu djece, a sada ih je sve manje. Spominje se i zaselak Čamberi gdje je jedna obitelj imala punu kuću djece, a sada je taj zaselak sa stotinjak Čambera potpuno prazan.

Tu je privremeno obitelj s dvoje djece koja se sprema na rad u Njemačku, a ostat će samo 80-godišnja baka.

U virskom kraju, koji nije jedini, velik je broj priča o raseljavanju pa i blizu samog grada u koji su se mnogi doselili.

Spominju se Borasi, naselje s tek troje mještana, ali i donji dio sela, Vučja glavica, gdje je ponajviše samaca i baka čiji su sinovi, pa i unuci, na privremenom radu u Njemačkoj.

Sve što se čini kako bi posuška sela ostala “na životu” je dobro, ali još uvijek nema jače potpore za ostanak na njihovom uvijek dragom kamenu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?