Europska Unija sada zauzima drugo stajalište

"Sejdić - Finci" više nije glavni uvjet na putu BiH prema EU

'sejdic-finci-'
Foto: ''
15.04.2014.
u 09:24

EU će imati aktivniji pristup kada su u pitanju procesi unutar BiH

Iako Vijeće za vanjske poslove EU jučer u svojim zaključcima nije spomenulo status specijalne zemlje kandidatkinje za BiH, što je u neslužbenom dokumentu predlagala Hrvatska, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić jučer je čitavu hrvatsko-europsku inicijativu o statusu BiH nazvala uspješnom. Kao što smo i najavljivali uoči jučerašnjeg sastanka u Luksemburgu, zaključci Vijeća ne spominju specijalni status za BiH, ali provedbu presude ‘Sejdić - Finci’, koja je dosad bila preduvjet istican uvijek na prvom mjestu, sada spominju tek na kraju i umjesto toga naglasak stavljaju na nešto novo - potrebu da EU ima širi pristup prema BiH.

Pomoć BiH

- Širi i fokusiraniji pristup Bosni i Hercegovini drugim riječima znači ono što mi stalno ponavljamo: ne snižavanje kriterija, ali pomoć BiH da dosegne te kriterije, to da. Ono što smo imali do sada bilo je da su ti kriteriji visoki, da ih BiH nije dostizala i da je naprosto klizila prema natrag. Zato je važno da EU zauzme jedan proaktivni pristup - izjavila je Vesna Pusić nakon što je Vijeće za vanjske poslove završilo raspravu o BiH i posvetilo se raspravi o Ukrajini. Pusić smatra i da je “velika stvar” da je EU na dnevni red Vijeća za vanjske poslove uopće stavio raspravu o BiH “u uvjetima kad su svi zaokupljeni Sirijom i Ukrajinom. - Najvažnijim uspjehom ove inicijative smatram činjenicu da je cijeli niz zemalja želio doprinijeti i pojavio se s dodatnim prijedlozima. Mađarska, Austrija, Slovenija, Velika Britanija, Slovačka… Svi su željeli pomoći da BiH krene naprijed. To je vrlo važno. Važno je da BiH kao europska tema ne nestane iz fokusa - zaključila je Pusić. Sve zemlje EU složile su se da je Europa kadra riješiti problem zaostajanja BiH na europskom putu i da taj problem treba riješiti jer bi se u suprotnom mogao pretvoriti u destabilizacijsku točku Europe. U prvoj točki zaključaka Vijeće ponovno naglašava svoju predanost teritorijalnom integritetu BiH kao suverene i ujedinjene države. Osuđuje i smatra neprihvatljivom secesionističku retoriku i ideje o podjeli.

Fuele pogriješio

Iako se u zaključcima Vijeća za vanjske poslove EU spominje i nužnost provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci”, diplomati još nekih država članica osim Hrvatske smatraju da je pristup europskog povjerenika Štefana Fuelea, koji je čvrsto inzistirao na tom preduvjetu, možda bio pogrešan.

Nakon jučerašnjih zaključaka Vijeća Europske unije čini se da “Sejdić - Finci” nije više toliko visoko na ljestvici preduvjeta.

Komentara 1

JM
jezero-matica
12:27 15.04.2014.

To znaci ljudska i Narodna prava staviti pod noge!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije