DRUGA PRIČA

SDP zadovoljava svoje interese trgujući s Lijanovićima u Vladi

Vlada
01.08.2013.
u 09:12

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kaže da ne zna je li ponašanje SDP-a potvrda da je SDP odustao od rekonstrukcije vlasti

Nedolazak čak sedam članova Zajedničkog povjerenstva oba doma Parlamenta Federacije BiH na sjednicu na kojoj se trebalo još jednom pokušati usuglasiti stavove o odlukama za koje je Klub Bošnjaka pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda, pobudio je ozbiljne sumnje u spremnost nekih stranaka da se nastavi proces rekonstrukcije vlasti u ovom entitetu.

To se, prije svih, odnosi na SDP, jer da su dva člana iz ove stranke došla na sjednicu Povjerenstva ono bi imalo kvorum za odlučivanje i danas bi veto bošnjačkih izaslanika na odluku o izglasavanju nepovjerenja Vladi Federacije već bio poslan Ustavnom sudu na očitovanje. Ovako je cijeli proces prolongiran za mjesec dana, jer je novi pokušaj zasjedanja Povjerenstva zakazan tek za kraj kolovoza.

Naime, procedura propisuje da prije nego se Ustavni sud očituje o štetnosti po bošnjačke vitalne interese parlamentarnih odluka o smjeni entitetske Vlade, imenovanju privremenog Upravnog odbora RTV FBiH i imenovanju Šahbaza Džihanovića za suca Ustavnog suda, o tome pokuša suglasnost postići spomenuto parlamentarno povjerenstvo.

Iako suglasnosti vjerojatno ne bi bilo zbog deblokade političkih procesa, vrlo važno je bilo da se Povjerenstvo sastane i izjasni, kako bi propisana procedura mogla ići dalje.

Potpredsjednik HDZ-a BiH i jedan od članova spomenutog povjerenstva Marinko Čavara kaže da ne zna je li ponašanje SDP-a i nedolazak predstavnika te stranke na sjednicu potvrda da je SDP odustao od rekonstrukcije vlasti. Napominje, međutim, kako SDP u zadnje vrijeme zadovoljava svoje uske stranačke interese trgujući s Lijanovićima i drugima u sadašnjoj vladi.

- Već duže vrijeme izvršna vlast ne poštuje odluke Parlamenta FBiH. Situacija stranaka koje su formalno u parlamentarnoj većini nije ista, jer je SDP u izvršnoj vlasti, a ostale tri stranke nisu.

Potezi koje SDP povlači govore da i te kako dobro trguju s Lijanovićima. Izostala je njihova spremnost da se učinkovito provedu dogovorene mjere iz Parlamenta i politički dogovori oko svih gorućih pitanja u državi. Tako se još uvijek provodi neustavna i diskriminirajuća revizija prema hrvatskim braniteljima - ističe Čavara.

Indikativno je da na sjednicu Povjerenstva nije došla ni Slavica Josipović iz HDZ-a 1990. Čavara kaže da ne zna ima li to veze s tim, ali ipak podsjeća da je Klub zastupnika HDZ-a 1990. bio suzdržan kad se u Parlamentu odlučivalo o smjeni Vlade i nekim drugim važnim pitanjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?