SDA i HDZ ostvarili su pobjedničke rezultate

SDP je politički propao, a DF nije socijaldemokratska partija

becirovic
Foto: agencije
18.10.2014.
u 15:46

Čović, Ivanić, Dodik, Radončić i Izetbegović odlučit će o novoj vlasti u BiH

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana mr. sc. Zijad Bećirović podsjetio je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria na analizu koju je IFEMES objavio tri dana prije održavanja izbora u BiH, a koja se pokazala točnom. On se u razgovoru osvrnuo i na navodnu želju Milorada Dodika da se sastane s turskim predsjednikom, mogućnost da profesori i salonski doktori znanosti zasjednu u fotelje jer se takvi skoro nigdje nisu pokazali kao nositelji ekonomskog razvoja, a spomenuo je i da je SDP politički propao. Što se DF-a tiče, kazao je kako oni uopće nisu socijaldemokratska stranka, i kako nitko ne zna što su oni.

U analizi objavljenoj tri dana prije održavanja općih izbora u BiH točno ste naveli redoslijed za članove Predsjedništva BiH nagovještavajući da će se izborna borba među Bošnjacima voditi između Izetbegovića i Radončića, a da će budući članovi Predsjedništva BiH ispred hrvatskog i srpskog naroda biti Čović i Ivanić. Također ste najavili pobjedu SDA, HDZ-a i neizvjesnost u RS-u, ali i dobar rezultat Fahrudina Radončića i njegovog SBB-a. Na čemu ste gradili ovakve procjene?
Institut okuplja najeminentnije stručnjake iz raznih oblasti međunarodne politike, ekonomije, prava, sigurnosti i geopolitike. Naglasili smo, da su ovo ”najprljaviji” izbori, ali u svakom slučaju predvidjeli smo i krah Socijaldemokratske partije (SDP) i “urbanu demistifikaciju” Željka Komšića. Iako je Zlatko Lagumdžija preko Bakira Hadžiomerovića pokušao napraviti plebiscit unutar SDP-a pokušavajući spašavati sebe, ali i SDP - i Lagumdžija i SDP su politički poraženi. Jedan od uzroka je i kandidiranje Emira Suljagića od strane Demokratske fronte (DF), što je bio i klasičan obračun dvije frakcije unutar SDP, odnosno dvije frakcije vještački otjelotvorene u dvije političke partije. SDP je politički propao, a DF nije postigao rezultate koje je očekivao na svim razinama. Sada pokušavaju da ”ujedine” socijaldemokratiju, što je očigledan pokušaj da se domognu vlasti. Oni koji su pokopali socijaldemokratiju sada spašavaju tu istu socijaldemokratiju. Nonsens. DF uopće nije socijaldemokratska stranka. Ustvari nitko ne zna ni što su. Vjerovatno ni samo njihovo vodstvo to ne zna.

Kako komentirate situaciju u RS-nakon Općih izbora?
Kada neko kao Milorad Dodik koristi ruskog predsjednika Vladimira Putina i dobije javnu podršku srpskog patrijarha Irineja u izbornoj kampanji, a jedva pobjedi, onda je suvišan svaki komentar.
Podrška Islamske zajednice Stranci demokratske akcije (SDA) i Katoličke crkve Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), koja je za javnost ostala prikrivena, je polučila dobre, rekao bih pobjedničke rezultate za SDA i HDZ. Mladen Ivanić je osoba koja sada ima najveći legitimitet da pokreće procese u BiH, ali smatram da ni Ivanić nije osoba koja će nešto posebno dobro napraviti za BiH imajući u vidu da su njegovi i Dodikovi stavovi identični u pogledu BiH, ali i RS-a.
Ivanić je samo pragmatičniji i možda bi mogao napraviti iskorak na polju ekonomije, borbe protiv kriminala i korupcije, odnosno za očekivati je da ne bi trebao kočiti projekte BiH prema EU. Ipak je bio ministar vanjskih poslova BiH i dobro zna šta je u međunarodnim krugovima prihvatljivo, a što nije. Sasvim sigurno je civiliziran čovjek u usporedbi s Dodikom. Međutim, ovdje postoji realna opasnost da Putin realizirajući svoju novu doktrinu vraćanja moći nekadašnje ruske imperije pokušava ostvariti ruske interese pomoću svojih „igrača“. Tako je to uradio u Ukrajini, gdje ruske interese provode drugi, u ovom slučaju ukrajinski državljani na istoku te države. Rusija formalno nema ništa sa njima i tim događanjima. Postoji scenarij, da se Dodik zloupotrijebi za ostvarenje ruskih interesa, a to je da se onemogući ulazak BiH u NATO.
Zbog konfrontacije sa Zapadom Putin na drugoj strani jača odnose sa Turskom i upravo Turska može biti balans tim Putinovim namjerama, da odustane od takvog oblika širenja ruskih interesa i u Bosni i Hercegovini. Čini se nevjerovatnim, ali pouzdani izvori su potvrdili, da čak i Dodik već duže vrijeme traži sastanak sa turskim predsjednikom Erdoganom, pokušavajući spriječiti financijski bankrot Republike Srpske. Očito bezuspješno. Ne smijemo zaboraviti činjenicu, da je odlučujuće glasove za izbor Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN-a osigurao Ahmet Davutoglu, tadašnji ministar vanjskih poslova, a sada premijer Turske. U politici se skoro ništa ne događa slučajno.

Po Vašem mišljenju kako će se ustrojiti vlast na državnoj razini, što će biti i svojevrsni pokazatelj i za niže razine vlasti?
Cijela situacija podsjeća na protekli četverogodišnji mandat. Svi bi bili vlast i svi su spremni da budu dio vlasti, svako sa svakim. Po svemu sudeći samo će SDP biti opozicija na svim razinama, a velika je nepoznanica šta će uraditi SBB.
Oni koji budi formirali vlast bit će na velikim iskušenjima, a strankama relativnim pobjednicima odgovara da uvuku što više stranaka da bi izbjegli jaku opoziciju i s time u vezi odgovornost, jer ako se ništa ne promjeni očekivati je “vruće proljeće” u travnju i svibnju iduće godine. Odlučit će lideri. Dragan Čović kao neprikosnoveni hrvatski lider, Dodik i Ivanić u ime Srba, ali i Izetbegović i Radončić među Bošnjacima.
DF i Željko Komšić će vjerovatno biti uz stranke pobjednice i vjerojatno će se tako razbiti i posljednja mistifikacija o nekom dogovoru između njega i Radončića, jer će DF prvom prilikom izostaviti Radončića kao političkog partnera. Također, rukovodstvo DF će morati  poslušati i međunarodne mentore koji su ga u najvećoj mjeri podržavali na različite načine.
Izetbegović je neizravno pozvao i Radončića u svom postizbornom obraćanju, iako je između njih dvojice tijekom izborne kampanje razmjenjivanja najžešća predizborna ”baražna vatra.” Za razliku od Radončića, koji već četiri godine samostalno donosi odluke, Izetbegović je tek sada formalno prvi čovjek SDA i vjerovatno će postati i novi lider SDA, te će  uskoro morati donositi samostalne odluke i povlačiti veoma teške i odgovorne političke poteze, što do sada nije bio slučaj. Ukoliko se Izetbegović ne okruži  stručnim, iskusnim i prekaljenim suradnicima i ekspertima, posebno u oblasti ekonomije i na međunarodnom planu, teško da će se ostvariti napredak u bilo kojoj sferi života u BiH. Izborna kampanja i unutrašnje stranačke akcije su nešto drugo od vođenja države i državničkog odnosa kroz najjaču političku stranku u BiH.

Prateći ukupne odnose u regionu kontinuirano ukazujete na ekonomiju i na potrebu reformi. Imate li možda neke prijedloge šta bi to nova vlast trebala uraditi i koji su to ljudi koji to mogu provesti?
Ako američki Kongres usvoji prijedlog rezolucije o BiH, koju je predložio Mustafa Cerić, onda će to biti najbolji okvir da se pokrenu i nužni reformski procesi u ekonomiji. Također i planirane promjene koje predvodi SR Njemačka će biti šansa za reforme u BiH. BiH ima stručnjake, ekonomske odnosno financijske, jedna je ekonomski ekspert Svetlana Cenić, uspješne biznismene kao što je obitelj Ahmetlić, koja vodi uspješan projekt poznat kompaniju ”HIFA”, Hamed Ramić „Euro-asfalt“, koja postaje jedna od vodećih građevinskih kompanija u regiji, tvornica „Violeta“ iz Gruda, „Feal“ Široki Brijeg i njegov osnivač i vlasnik Jozo Bogdan, Fadil Novalić iz „Cimos“ Gradačac, „Nova Dipo“ iz Bosanske Gradiške.
BiH ima mnogo neiskorištenog unutarnjeg potencijala.  Svi oni mogu biti ekspertni lideri na državnoj, na entitetskim i drugim razinama u BiH. Ukoliko to budu stranački salonski aparatčiki, poslušnici, a ne eksperti i dokazani kadrovi, onda od reformi nema ništa i očekivati je oštre reakcija međunarodne zajednice i vjerojatne prijevremene izbore. Zabrinjavaju pojedine najave iz SDA da bi na čelo izvršnih organa vlasti mogli biti dovedeni kadrovi s fakulteta, salonski profesori i doktori znanosti. To bi bilo najslabije rješenje, jer profesori i salonski doktori znanosti skoro nigdje nisu se pokazali kao nositelji ekonomskog razvoja barem u izvršnoj vlasti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?