Rat za Sarajevo

SDA preuzima vladu a SDP ključ grada

Zlatko Lagumdžija
11.11.2012.
u 10:28

Uz kadrove SDA i SDU, i nekoliko nestranačkih ministara u novoj vladi

I dok se spremaju pregovori oko uspostave nove vlasti na državnoj i federalnoj razini, promjene se nastavljaju na županijskoj razini. Ponovno iz nekoliko županija stižu najave kako će doći do novih promjena u vladajućoj većini, a jedna od prvih županija koja bi trebala doživjeti nove promjene je Sarajevska. Nova parlamentarna većina u Sarajevskoj županiji, koju čini SDA s nekoliko manjih stranaka, spremna je već za desetak dana formirati novu vladu. Nakon što je većina 21. rujna izglasala nepovjerenje dosadašnjoj vladi predvođenoj SDP-om, pokrenute su konzultacije o imenovanju nove vlade.

Proces priveden kraju

Sada je taj proces priveden kraju, što potvrđuje i podatak da je 18 zastupnika dostavilo predsjedateljiicižupanijskog Parlamenta Mirjani Malić, popis kandidata za ministre. Kako je i najavljivano, za premijera je predložen bivši direktor sarajevskih „Toplana“ Suad Zeljković, a osim poznatih stranačkih imena na popisu budućih ministara su i neke nestranačke osobe. Za ministra unutarnjih poslova predložen je predsjednik SDU Nermin Pećanac. U županijsku Vladu trebalo bi se vratiti i nekoliko bivših ministara iz SDA. Čedomir Lukić ponovno je predložen za ministra stambene politike, Ivica Šarić za ministra kulture i sporta, Muhamed Kozadra za ministra financija, a Velida Memić za ministricu pravosuđa i uprave. Aktualni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša, Zlatko Petrović trebao bi zadržati to mjesto, dok bi novi ministar zdravstva trebao biti Eldan Lokmić. Za poziciju ministra prometa kandidiran je Jusuf Bubica, a za ministra gospodarstva Emir Hrenovica. Na čelu Ministarstva za pitanja branitelja trebao bi biti Asim Džambasović, dok je Muamer Bandić kandidat za ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Jedno od zvučnijih imena u novoj županijskoj Vladi u Sarajevu je ono Damira Marjanovića, poznatog znanstvenika i jednog od vodećih genetičara u BiH i regiji. On bi kao nestranačka osoba trebao voditi Ministarstvo obrazovanja, znanosti i mladih. -Svaka osoba koja preuzme mjesto ministra obrazovanja, znanosti i mladih u ovome veoma delikatnom vremenu i u tako kratkome vremenskom periodu na raspolaganju, može očekivati samo jako puno posla, kratke vremenske rokove za realizaciju svih predviđenih aktivnosti, traganje za novim rješenjima, kako u suradnji sa suradnicima, tako i u razgovoru sa strukom koju kao ministar predstavlja, zastupa i kojoj treba služiti. Usto i radni dan koji će bit jako, jako dug. S obzirom da znanstvenici, profesori i pedagozi već odavno rade u takvome okružju, mislim da ministru iz tog miljea ništa drugo ne preostaje nego da zasuče rukave i radi svoj posao najbolje što može, kazao nam je Marjanović. Nakon obavljenih provjera sjednica na kojoj bi se zastupnici trebali izjasniti o izboru nove županijske vlade za 21. studenog.

Pokušaji kompezacije

Gubitak vlasti na državnoj razini SDA nastoji barem djelomično kompenzirati preuzimanjem vlasti u pojedinim županijama. Trenutačno ova stranka predvodi vlast samo u Bosanskopodrinjskoj županiji, a nakon izvjesnog preuzimanja vlasti u Sarajevskoj županiji, pokrenut će aktivnosti i na rušenju SDP-ove vlade u Zeničko-dobojskoj županiji. Ako uspije u tom planu Stranka demokratske akcije će u značajnoj mjeri zagorčati život Socijaldemokratkoj partiji, jer su spomenute dvije županije gospodarski i politički vrlo značajne. SDA će pokušati oboriti i Vladu Unsko-sanske županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?