Bez dogovora

SDA izbjegava prepustiti dva ministarstva SBB-u u HNŽ-u

01.03.2016.
u 07:00

Jučerašnji sastanak na kojemu se očekivao početak rekonstrukcije vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji nije održan i odgođen je do daljnjega, kratko je objašnjeno iz županijske Skupštine, piše Večernji list BiH. Sastanak je odgođen zbog nedolaska predstavnika SDA Edina Mušića, koji je, pak, svoju izočnost objasnio ‘opravdanim razlozima’. Kako se Mušić nije pojavio na sastanku, kraći razgovor održali su čelni ljudi županijskih stranačkih organizacija HDZ-a BiH i SBB-a, Ljubo Bešlić i Osman Macić. Ovaj je sastanak ranije sazvao Bešlić kako bi se u djelo proveo dogovor stranačkih čelnika SDA i SBB-a, Izetbegovića i Radončića.

Macić uvjeren u dogovor

Macić je medijima ustvrdio kako će se dogovor postići uskoro. 
“Mušić je naveo kako ima opravdane razloge za nedolazak na sastanak te je obećao kako će do kraja tjedna potvrditi održavanje sastanka. SDA i SBB su do sada imali sastanke koji nisu bili javni, ali smo načelno dogovorili pozicije na županijskoj razini te što bi trebalo po izbornom rezultatu pripasti SBB-u i SDA”, rekao je Macić. SBB traži dva ministarstva, jedno veće i jedno manje, dok naniže omjer ide dva naprema jedan u korist SDA. 
“Dva veća ministarstva su Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo financija. Mi nismo isključivo tražili koja ministarstva, samo da to bude jedno veće i jedno manje ministarstvo’’, kaže Macić. 
Za potporu u Skupštini HNŽ-a, SDA je od šest ministarskih pozicija, kojima sada raspolaže, obećala SBB-u dvije dužnosti. To znači da bi dvoje ministara SDA trebalo napustiti svoje fotelje. 
Kako doznaje “Večernji list”, rekonstrukcija vlasti zapinje zbog podjela unutar SDA, odnosno prevladavajućeg stajališta u županijskoj organizaciji ove stranke da treba otezati s time, a dio stranačkih dužnosnika smatra kako SBB ne bi trebao biti u vlasti.

Manjinska vlada

No, ta logika nema uporište u aktualnom odnosu snaga u Skupštini, budući da stranke okupljene u HNS-u BiH, koje imaju jedanaest mandata, te SDA koji ima 7 mandata, nemaju potrebnu dvotrećinsku većinu od 20 zastupnika, što je broj potreban da se donose najvažnije odluke, uključujući i proračun. A bez SBB-a, koji ima trojicu zastupnika, sadašnja manjinska Vlada u Hercegovačko-neretvanskoj županiji doslovno može povlačiti samo najnužnije poteze koji mogu dobiti natpolovičnu potporu županijske Skupštine. SBB, uz Mostar, još nije ušao u vlast Unsko-sanske županije, a u središnjoj Bosni njihovi su glasovi također donijeli koaliciju SDA i HDZ-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?