Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Šarović: Pitanje trošarina nije bilo na dnevnom redu Vijeća ministara BiH

Mirko Šarović
22.03.2017.
u 11:55

 Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je novinarima da pitanje trošarina nije bilo na dnevnom redu današnje sjednice Vijeće ministara BiH.

Nakon sjednice kazao je da je resorni ministar Vjekoslav Bevanda službeno odsutan i nije prisustvovao sjednici, tako da točke vezane za trošarine nisu razmatrane. To su prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH i Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

- Mislim da je, bar što se tiče Saveza za promjene i mene kao ministra, nepoznanica, mi nemamo upoće stav Vlade RS-a da li ona podržava ovaj zakon o trošarinama, da li joj trebaju sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), nastavak i proširenje suradnje s EBRD-om i Svjetskom bankom. To je za nas vrlo relevantno kada budemo to uzimali u obzir i kada se budemo odlučivali da li ćemo glasati ili ne za ovaj zakon - istaknuo je ministar Šarović.

Također, dodao je da nemaju ni stava o tome da li vlada ima odgovarajući plan kojim bi umanjila štete koje bi poljoprivredni sektor usvajanjem ovog zakona pretrpio, a jasno je da bi povećanje od 15 feninga pogodilo ovaj vrlo ranjivi, osjetljivi sektor i druge.

Ministar Šarović misli da je vrlo važno za ovaj zakon da imaju mišljenja nadležnih institucija iz entiteta - vlada i drugih institucija, „jer će oni u najvećoj mjeri biti korisnici sredstava koja budu ubrana izmjenom zakona o trošarinama“.

- Potrebno je jasno i glasno da čujemo šta oni misle o tome, da li im ovaj zakon u ovakvom obliku treba ili ne treba. Ako treba, onda ćemo o tome da raspravljamo, ali moraju da budu potpuno jasni. Uz vlade, posebno je važno da imamo i stav Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, kao ključne institucije koja je nezaobilazna u ovakvom procesu - naveo je ministar Šarović.

Po njegovim riječima, na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije razmatran ni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH, napominjući da „ima mnogo problematičnih odredbi, nekih članova“.

- Mislim da se radi o vrlo važnom zakonu i da je neophodno pribaviti mišljenje svih nadležnih i relevantnih institucija. Onog trenutka kada ta mišljenja budu dostavljena Vijeću ministara BiH, putem resornog ministarstva, bit će predmet rasprave na sjednici Vijeća ministara BiH - kazao je  Šarović.    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije