kupovina nekretnina

Sarajevo i njegova okolica sve više postaju europski Teheran

14.11.2016.
u 07:00

Turci zainteresirani za nekretnine na Baščaršiji i u Starom Gradu, Arapi kupuju zemljište u okolici Sarajeva

Novoizgrađeno turističko-rezidencijalno naselje “Sarajevo Resort” Osenik u općini Hadžići svečano je otvoreno prije nešto više od godinu dana. Naselje su otvorili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i osnivač kompanije “Gulf Real Estate” Jasem Ahmed Al Kanderi. Riječ je o namjenski projektiranom naselju koje pruža smještaj za 1125 turista. Ukupna površina naselja je 160.000 četvornih metara s umjetnim jezerom površine 12.000 četvornih metara oko kojeg je raspoređeno 160 objekata. 

Arogantni došljaci

Izgrađena su dva natkrivena bazena, hotel, restorani, sportski tereni, supermarket, kao i mnogi drugi prateći objekti. U projekt je do sada uloženo više od 50 milijuna KM.
“Sarajevo Resort” tako je postao oaza za goste s Bliskog istoka koji su u blizini olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, kao i glavnog grada Bosne i Hercegovine pronašli mir i užitak u ljetnim mjesecima.

No, malo je tko vodio računa o tome da će se nakon gradnje ovog naselja na određen način stvoriti antagonizam između starosjedilaca i onih koje dolaze uživati u prirodnim ljepotama ove arapske oaze u BiH. Kako to obično i biva, oni malo po malo uvode svoja pravila i običaje koji podjednako smetaju i Bošnjacima kao i Hrvatima i Srbima. Mnogi od njih su se zahvaljujući nafti obogatili preko noći, a takvi su najčešće arogantni i, što ih bude više, bit će sve arogantniji te sve više nametati svoja pravila. Primjerice, tražili su da džamija kralja Fahda u sarajevskoj općini Novi Grad, koju su sagradili Saudijci, bude eksteritorijalna i da u njoj vladaju saudijski zakoni. Međutim, to im nije odobreno. Zato građansko Sarajevo ne gaji simpatije prema Arapima od kojih profitira samo politički vrh SDA, što je glavna tema sarajevskih kuloara.

Također, nije tajna da Arape ne zanima orijentalni dio grada Baščaršija, za koju su više zainteresirani turski državljani, pa se tako po gradu priča kako su Arapi Baščaršiju prepustili Turcima. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?