ANALIZA

Samo jedan fakultet u Mostaru s više od 850 tisuća KM godišnje financira BiH

hr-studenti-txt.jpg
Foto: import
05.02.2014.
u 09:24

BiH je na europskom začelju i kada je riječ o ulaganjima u visoko obrazovanje

Samo jedan od fakulteta Sveučilišta u Mostaru uplatio je tijekom 2013. godine poreza i doprinosa u blagajne na brojnim razinama vlasti više od milijun i 263.000 KM. S druge strane, iz proračuna je cijelom Sveučilištu za plaće uplaćeno svega 412.000 KM, doznaje Večernji list.

Izlazak iz krize

Ovaj podatak, kada se sve izračuna, pokazuje veliki nesrazmjer, jer samo jedna članica Sveučilišta u Mostaru državu godišnje financira s više od 850.000 KM. Na Sveučilištu u Mostaru ističu kako zbog takvog stanja i odnosa države prema visokom obrazovanju trpe svi, od studenata, roditelja, fakulteta, do znanstveno-istraživačkog rada. S druge strane, ekonomski stručnjaci navode kako upravo ulaganje u visoko obrazovanje zemlju može izvući iz gospodarske i druge krize.

Potrebe tržišta

Upravo je to pokazala praksa u zemljama EU koje su se borile s problemima recesije. BiH je na europskom začelju i kada je riječ o ulaganjima u visoko obrazovanje. Na Sveučilištu u Mostaru intenzivno rade na povezivanju s gospodarskim subjektima te nalaženju novih modela koji će povezati visoko obrazovanje i gospodarstvo kako bi se školovali kadrovi za kojima postoji najveća potreba. No, pozivaju politiku da stvori zakonske i svake druge pretpostavke kako bi taj proces bio što uspješniji. Osim toga, na ovom jedinom javnom Sveučilištu na hrvatskom jeziku u BiH intenziviran je rad kada su u pitanju sredstva iz europskih predpristupnih fondova, a prvi rezultati su već vidljivi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?