VSTV BiH:

Samo je neovisno pravosuđe jamac njegova postojanja

VSTV BiH
16.12.2016.
u 14:19

U cilju sprječavanja neprimjerenog političkog utjecaja na rad pravosuđa neophodno je unaprijediti otvoreni dijalog i komunikaciju s izvršnom i zakonodavnom vlašću, jedan je od zaključaka dvodnevne konferencije "Pravosuđe - stanje i perspektive" održane u Mostaru, u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeće BiH (VSTV BiH), uz potporu Ureda specijalnog predstavnika Europske unije (EUSR) u BiH.

 Također je zaključeno kako je potrebno nastaviti zagovarati potpunu financijsku neovisnost pravosuđa te osigurati popunjavanje odobrene sistematizacije u pravosudnim institucijama, priopćeno je iz VSTV-a BiH.

 Dijalog između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, pa i šire javnosti, uključujući i kritike koje se iznose u okviru tog dijaloga, je potreban, ali se mora voditi u ozračju uzajamnog poštovanja, te ne smije imati za svrhu utjecanje na određenu sudsku odluku ili poticanje na nepoštivanje ili neposluh u pogledu sudskih odluka, niti podrivati neovisnost pravosuđa i povjerenje u njegov rad, također je jedan od zaključaka.

 U skladu sa zaključcima, VSTV će uputiti inicijativu prema Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine s ciljem osmišljavanja odgovarajućih i intenzivnijih oblika komunikacije između te dvije institucije, u kojoj će se razmjenjivati informacije i mišljenja, te argumentirano raspravljati sporna pitanja.

 Na konferenciji je zaključeno kako je potrebno nastaviti s aktivnostima na uvođenju jedinstvenog financiranja pravosuđa u Federaciji BiH, te jačanu ovlasti VSTV-a i pravosuđa u proračunskom procesu, u skladu sa zaključcima s Konferencije "Razvojni put reforme pravosuđa", koja je održana krajem 2015. godine, na Jahorini.

 VSTV BiH će i u idućem razdoblju nastaviti s aktivnostima koje doprinose unapređenju efikasnosti, te posebnu pažnju posvetiti povećanju kvaliteta rada pravosudnih institucija, a potreban je i nastavak u unapređenju kvaliteta zajedničkog rada tužitelja i ovlaštenih službenih osoba u provođenju istraga kako na operativnoj tako i na strateškoj razini.

 Na konferenciji je podržano javno objavljivanje imovinskih kartona nositelja pravosudnih funkcija, te njihov efektivan nadzor i provjera te je istaknuta potreba unapređenja obrazaca imovinskog kartona, te pravila prikupljanja i  postupanja, kao i zaštite osobnih podataka, posebno u smislu sigurnosti nositelja pravosudnih funkcija.

 Što se tiče sustava ocjenjivanja, zaključeno je kako je ponovno potrebno pozvati izvršne i zakonodavne vlasti da realiziraju inicijativu VSTV-a BiH za donošenje Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o VSTV-a u cilju jedinstvenog reguliranja nadležnosti i postupka za ocjenjivanje rada svih nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

 "Nastaviti raditi na unaprjeđenju kriterija za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija kako bi ocjena rada što objektivnije odražavala razinu njihove stručnosti i uspješnosti u obavljanju pravosudne funkcije. U okviru te analize posebno je važno razmotriti da li se mogu iznaći dodatni kvalitativni parametri za ocjenjivanje rada nositelja pravosudnih funkcija", navodi se u priopćenju.

 Konferencije "Pravosuđe - stanje i perspektive", u Mostaru se održavala 15. i 16. prosinca s ciljem definiranja trenutnog stanja pravosudnog sustava BiH i određivanja prioritetnih aktivnosti koje je potrebno realizirati tijekom iduće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?