Potpredsjednik entiteta RS

Salkić: Ne može Dodik proglašavati neprijateljskim Oružane snage BiH

Salkić
arhiva
04.01.2017.
u 20:30

Potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je danas Feni da Milorad Dodik ne može proglašavati neprijateljskim Oružane snage BiH.

Ukazao je da Oružane snage BiH imaju ulogu da štite državu BiH, a ne bilo kojeg pojedinca.

- Nijedan pojedinac ne može i ne treba da utiče na odlučivanje u toj strukturi. Vrhovni komandant Oružanih snaga BiH je Predsjedništvo BiH, a ne Milord Dodik i on ne može nekoga proglašavati neprijateljskim, a posebno ne Oružane snage BiH. Dodik najvećim svojim neprijateljem smatra BiH, koliko vidim iz njegovih izjava, i zato mi smatramo njega najvećim neprijateljem BiH, jer čini sve da ovu zemlju podijeli – tvrdi Salkić.

Smatra da Dodik pokazuje "nervozu, jer ne može proklamovati RS u, kako on kaže, državu", budući da za to ne postoje mehanizmi kojima pokušava da dovode u zabludu sopstveni narod.

Pripadnici Oružanih snaga BiH, kako je naveo, prekršili bi Ustav i zaktevu koju su položili, učešćem u obilježavanju "Dana RS-a", kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Entitetski potpredsjednik je naglasio i da je neprihvatljivo da izabrani dužnosnici u BiH krše Ustav, a oni koji ne poštuju odluke Ustvanog suda BiH treba da odgovaraju u skladu s Kaznenim zaknom BiH.

- Ustavni sud BiH je zabranio 9. siječanj kao 'Dan RS' i on kao takav se ne bi smio obilježavati i svi oni iz susjedstva koji proklamuju priču da poštuju integritet i suverentitet BiH, njene institucije i Daytonski sporazum, treba da se u skladu s tim i ponašaju – rekao je Salkić Feni.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik traži da 9. siječnja, na proslavi "Dana RS-a", u Banjoj Luci sudjeluje Treći pješadijski (RS) puk Oružanih snaga BiH, jer će u suprotnom, "smatrati da su Oružane snage BiH neprijateljski nastrojene prema RS", javili su mediji u RS-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?