Tragom povjesti

Salinas tražio dozvolu, spreman bio istraživati Troju u Gabeli

30.08.2015.
u 06:30

Zahvaljujući vaquerosima i gaučosima, Trojanci još jašu jugom Hercegovine

Da ne bješe potomaka Roberta Salinasa Pricea, trideseta obljetnica teorije o Troji u Gabeli u BiH bi prošla nezapaženo, piše Večernji list. Međutim, potomci rodonačelnika teorije o Troji na jugu Hercegovine probudili su sjećanja kod starijih, a kod mlađih vjerojatno izazvali zbunjenost - što je to i gdje je Troja? Podsjećamo, Robert Salinas Price, meksikanski homerolog, knjigom "Homerova slijepa publika", koja je objavljena 26. lipnja 1985. godine, izazvao je svjetsku senzaciju, ustvrdivši da Troja nije na Hissarliku u Maloj Aziji, nego u Gabeli. Tog ljeta u Gabeli je nahrupila rijeka turista, Dragan Bradvica, turistički djelatnik onda i danas, ističe da je procijenjeno kako je te godine hercegovačku Troju pohodilo između 30 - 40.000 turista.

Hercegovačka Troja

Znatiželjnika je bilo i kasnije u godinama do rata, ali u manjem broju, a onda je u dva navrata Salinas posjetima svoju Troju budio iz zaborava. Nepune tri godine nakon njegove smrti, 14. kolovoza 2012. godine, u Čapljinu su stigli njegovi potomci, sin i kći s unucima i prijateljima. Imali su dva cilja, prvi po Starom gradu u Gabeli iz urne prosuti pepeo sa Salinasovim posmrtnim ostacima, a drugi obići mjesta o kojima je Salinas pisao u svojim knjigama učinivši ih prepoznatljivima širom svijeta. Tako su Meksikanci iz zaborava ponovno "probudili" hercegovačku Troju. Inertni turistički djelatnici u BiH jedva su se događaja i sjetili, makar i deklarativno. Dragan Bradvica, voditelj ureda Turističke zajednice HN županije za Čapljinu i predsjednik TD "Troja" Gabela, koji je bio domaćin Salinasima, kaže: "Od hipoteze se ne odustaje. U međuvremenu, od zadnjeg Salinasovog posjeta objavljena je slikovnica koja djeci i odraslima može približiti što je u stvari bio Trojanski rat. Ta slikovnica će biti ustupljena Turističkom društvu "Troja" za objavljivanje na hrvatskom jeziku. U prilog Salinasovoj teriji da je Neretva bila kolijevka civilizacije idu i nedavni nalazi helenističke grobnice u Ljubuškom, prije toga nalazi u Desilu... Nažalost, pravih istraživanja nije bilo. Salinas je u dva navrata tražio dozvolu, spreman je bio istraživati, bio je okupio i ekipu, međutim čvrst stav nadležnih iz muzeja za zaštitu spomenika kulture spriječio je da događaji krenu u pravom smjeru", smatra Bradvica.

Poklonici Salinasove teorije

Međutim, Salinas ne treba brinuti za poklonike. Njegov unuk Hose Miguel kaže: "S djedom sam razgovarao o njegovoj teoriji o Troji. Uvjeren sam u njezinu utemeljenost, odnosno u činjenicu da se uz pomoć etimologije i zemljopisnih opažanja Troja može smjestiti u ovaj dio Hercegovine". Salinasova teorija se proširila Amerikom što potvrđuje i Lucas Ghersi, mladi Peruanac koji ističe: "Homer u 'Ilijadi i Odiseji' piše o nečem što se stvarno dogodilo. Salinas je to uočio i uz pomoć svojih izračuna došao do zaključka da je Troja ovdje. Nakon mog prvog posjeta na osnovi njegove teorije i onog što sam vidio, u to sam uvjeren sto posto", ustvrdio je ovaj vatreni pristalica teorije o Troji u Gabeli. Uglavnom, Amerikanci su makar i privremeno probudili Salinasovu Troju u koju se kao ni u legendarnu Nesi iz škotskog jezera Loh Nes ne mora vjerovati, ali se na bajki može zarađivati zabavljajući turiste. Međutim, naš pogled na situaciju odgovara mostarskom "'ta će on". I na kraju ništa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?