upute američkim diplomatskim

SAD uvodi strože mjere za izdavanje vize

amerika
23.03.2017.
u 19:42

Američki državni tajnik Rex Tillerson poslao je upute američkim diplomatskim misijama da identificiraju populacije koje zahtijevaju veću kontrolu i postrože provjere prilikom odobravanja viza za te skupine, po diplomatskim dokumentima koje je vidio Reuters.

Naložio je također "obvezne provjere društvenih medija" za sve ljude koji traže vizu a boravili su na teritoriju koji kontrolira Islamska država, piše Index.hr. 

Upute za šefove odjela

Provjeru društvenih medija konzularni dužnosnici sada jako rijetko provode.

Dokument od 17. ožujka sadrži uputu šefovima odjela za konzularne poslove u svim američkim diplomatskim misijama da formiraju radne skupine dužnosnika za provedbu zakona i obavještajaca kako bi "sastavili popis kriterija za identifikaciju populacija koje zahtijevaju veću kontrolu."

Osobe koje traže azil a pripadaju nekoj od tih skupina trebale bi biti podvrgnute strožim sigurnosnim provjerama.

Te skupine razlikovat će se vjerojatno od zemlje do zemlje, smatraju upućeni izvori.

Trump smatra da su strože provjere potrebne

Trump smatra da su strože provjere stranaca potrebne kako bi se zaštitilo zemlju od terorističkih napada. Pravnici smatraju da bi to moglo dovesti do profiliranja tražitelja viza na osnovi njihove nacionalnosti ili religije.

Neki konzularni dužnosnici kazali su da se nove upute, osim identificiranja posebnih populacija i strože provjere društvenih medija, ne razlikuju puno od dosadašnjih praksi s obzirom na to da su provjere ionako već jako stroge.

State Department nije želio komentirati ovu informaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?