Bijela kuća

SAD osudile lansiranje rakete Sjeverne Koreje

raketa
07.02.2016.
u 08:50

"Sjevernokorejsko lansiranje korištenjem balističke raketne tehnologije ... predstavlja još jedno destabilizirajuće i provokativno djelovanje te očito kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekla je američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice

Bijela kuća osudila je sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa kao "očito kršenje" rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, obećavši da će poduzeti sve potrebne radnje kako bi obranila sebe i svoje saveznike, te pozvala na ozbiljne posljedice za Pjongjang.

"Sjevernokorejsko lansiranje korištenjem balističke raketne tehnologije ... predstavlja još jedno destabilizirajuće i provokativno djelovanje te očito kršenje više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekla je američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice u priopćenju.

"Sjevernokorejski programi  raketnog i  nuklearnog oružja predstavljaju ozbiljne prijetnje našim interesima - uključujući sigurnosti nekih od naših najbližih saveznika", rekla je.

"Osuđujemo današnje lansiranje".

"Sjedinjene Američke Države u potpunosti su predane  sigurnosti  saveznika u regiji  i poduzet ćemo sve potrebne korake kako bismo obranili sebe i svoje saveznike  i odgovorili na sjevernokorejske provokacije. Pozivamo međunarodnu zajednicu da stane zajedno i pokaže Sjevernoj Koreji da njezine nepromišljene radnje moraju imati ozbiljne posljedice ", kazala je Rice. Sjeverna Koreja ispalila je raketu sa svojeg sjeverozapadnog lansirnog mjesta Dongchang-ri  u 9.30 sati po lokalnom vremenu.

Američki Strategic Command odvojeno je objavio u subotu da su njegovi sustave zabilježili i pratili raketu. "NORAD je utvrdio da ni u jednom trenutku raketa nije prijetila Sjevernoj Americi", navodi se u priopćenju pozivajući se na Sjevernoameričku obranu zračnog prostora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?