Vlado Rogić:

S biračkog popis za izbore u Stocu uklonjeno 130 mrtvih osoba

S biračkog
14.02.2017.
u 19:13

Na biračkom popisu za izbore u Stocu bilo je 130 mrtvih, i oni su uklonjeni s popisa, rekao je za Dnevnik.ba član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vlado Rogić.

Naime, izaslanstvo SIP-a BiH, na čelu s predsjednicom Irenom Hadžiabdić, danas je boravilo u radnoj posjeti Stocu, budući da se ponovljeni lokalni izbori u ovoj općini održavaju u nedjelju, 19. veljače.

Rogić je u izjavi za Dnevnik.ba rekao kako je SIP zadovoljan pripremama za nedjeljne izbore.

„Izaslanstvo SIP-a je posjetilo danas članove stolačkog Općinskog izbornog povjerenstva (OIP).  Članovi OIP-a su nas upoznali s pripremama za održavanje izbora. Opća ocjena SIP-a je da se pripreme za izjave odvijaju po planu“, rekao je Rogić.

Izjavio je kako su na terenu predstavnici SIP-a koji obučavaju članove OIP-a, kao i članove biračkih odbora, za provedbu izbornoga procesa.

„Nakon što se ova obuka dovrši tijekom srijede i četvrtka, za petak je predviđena obuka predsjednika biračkih odbora i nakon tog će sve biti spremno za održavanje izbora“, rekao je Rogić.

Naglasio je kako se posebno raspravljalo o biračkim popisima te da je SIP u suradnji s Agencijom za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) utvrdio kako je na popisu bilo 130 mrtvih osoba.

„Utvrđeno je i kako lokalni OIP nije imao veze s tim te da se radi o propustima drugih nadležnih agencija. Pored toga, zadovoljni smo i radom zamjenskih članova OIP-a“, izjavio je Rogić te dodao kako će na sam dan održavanja izbora u Stocu na svakom biračkom mjestu biti prisutna i osoba iz SIP-a koja će nadzirati ali i pomoći da se izborni proces nesmetano odvija.

Podsjećamo, lokalni izbori koji su se u BiH održavali 2. listopada u Stocu su prekinuti jer je bošnjački kandidat za načelnika općine Salmir Kaplan sa skupinom svojih istomišljenika i bošnjačkih kandidata za ulazak u Općinsko vijeće primijenom fiuzičke sile sabotirao održavanje izbora. Kaplan i ostali su pretukli predstavnike države BiH odnosno članove OIP-a te time sabotirali izbore.

Odlukama SIP-a i Suda BiH Kaplan i ostali koji su sudjelovali u sabotiranju izbornoga procesa su skinuti s lista.

Tako će u utrku za načelnika općine Stolac ući Stjepan Bošković kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice te Mato Komšić kao kandidat Socijaldemokratskog fronta, dok Kaplan i ostali pozivaju Bošnjake na bojkot izbora.

Broj birača u općini Stolac je 11.404, od toga je 10.012 redovnih, 1.321 birač registriran van BiH, 31 birač registriran da glasuje u odsustvu i 40 birača koji su registrirani da glasuju osobno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?