Odblokiran rad Elektroprijenosa BiH

S 333 milijuna KM zakrpat će se proračunske rupe i zaposliti 1000 radnika

'240709_hidroelektrana mostarsko blato generalni diretor elektroprivrede hzhb matan zaric i direktor proizvodnje ivica cule za jedne od posjeta hidroelektrani mostarsko blato snimio tomislav kvesic'
Foto: 'Picasa 2.7'
01.04.2014.
u 10:19

Potvrđena je i odluka UO Elektroprijenosa BiH o imenovanju novih pet izvršnih direktora

Funkcioniranje Elektroprijenosa BiH konačno je, čini se, odblokirano, a na jučerašnjoj skupštini dioničara donesena je i dugo očekivana odluka o raspodjeli  98 milijuna KM dobiti, i to tako što je 58 milijuna pripalo Federaciji BiH, a 40 milijuna maraka Republici Srpskoj. 

Sredstva će biti operativna do 10. travnja, a entitetski premijeri koji su nazočili jučerašnjoj skupštini već znaju i kako će potrošiti novac koji je zapravo akumulirani profit Elektroprijenosa BiH. Svoj dio novca federalna Vlada je planirala u prošlogodišnjem proračunu za pokrivanje određenih rupa. Ostatak novca bit će potrošen tako što će Zavodu za zapošljavanje biti usmjereno 10 milijuna maraka. Isti iznos ide i za povoljnije kreditne linije, a četiri milijuna KM za uspostavu garantnog fonda .

RS pokriva dio manjka

Premijerka RS-a Željka Cvijanović kao prioritete za utrošak dobivenog novca navela je subvencije za poljoprivredu i poticaje za izvoz. Naravno, i ovaj entitet će dijelom novca pokriti proračunski manjak iz prošle godine.

- Osim raspodjele dobiti koja je ostvarena od 2007. do 2012. godine u iznosu 98 od milijuna KM, dogovoren je i plan investicija za sljedeće tri godine u iznosu od 333,8 milijuna maraka, od čega 137,2 milijuna u RS-u, a ostatak u FBiH.

To će značiti otvaranje novih 1000 radnih mjesta kroz angažiranje različitih kompanija za te projekte. Riječ je o projektima koji će, između ostalog, pospješiti kvalitetu i povezanost distributivne mreže s ostatkom Europe te dovesti do nastavka ranijih investicija. Nastojat ćemo da taj posao pripadne domaćim kompanijama, najavio je Nikšić. 
Skupština dioničara potvrdila je i odluku Upravnog odbora Elektroprijenosa BiH o imenovanju novih pet izvršnih direktora kompanije tako da ona može nesmetano funkcionirati. Premijerka Cvijanović kaže da bi ova imenovanja trebala osigurati da Elektroprijenos BiH ubuduće funkcionira bez većih problema.

Suglasnost svih stranaka

Deblokada rada Elektroprijenosa BiH jedan je od rijetkih provedenih dogovora stranaka koje sudjeluju u vlasti na državnoj razini. Prethodio mu je sporazum čelnika SDP-a i SNSD-a Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika, te suglasnost ostalih stranaka u državnoj vlasti. Na čelu menadžmenta koji treba provesti planirane investicije je bivši direktor Elektroprivrede HZ HB Matan Žarić. Da nije došlo do dogovora i deblokade rada Elektroprijenosa BiH, elektrodistributivna mreža mogla je potpuno propasti, jer je već godinama zbog političkih nesuglasica bilo onemogućeno ulaganje u održavanje i moderniziranje mreže.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?