"Baci kocku, izaberi život"

Romić: Odvikavanje od kocke provodi se pomoću malih koraka

28.11.2015.
u 07:00

Učenici su predavanje pratili s golemim zanimanjem, postavljali su brojna pitanja na koja su "iz prve ruke" dobivali odgovore

Zahvaljujući suradnji Uprave OŠ Čerin i Kluba liječenih ovisnika o kocki (KLOK) iz Mostara, za učenike osmih razreda OŠ Čerin održano je edukativno predavanje o kocki naziva "Baci kocku, izaberi život". To vrlo korisno predavanje čerinskim pučkoškolcima s mnogo umijeća, riječju, slikom i na vrlo jednostavan i pristupačan način održao je prof. Marko Romić, spec. traumatske psihologije iz Mostara, inače voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki u Mostaru, piše Večernji list BiH.

Budući da u posljednje vrijeme sve više mladih upada u "pakao" ovisnosti o kocki, mostarski KLOK često organizira razne tribine i stručna predavanja na kojima se mladi ljudi upoznaju s ovisnosti o kocki i njezinim posljedicama te kako se na najlakši način mogu kloniti tog opakog poroka današnjeg vremena.

Svjedočanstva ovisnika

Tijekom predavanja prof. Romić je učenicima pokazao i kratki film u kojem su svoja dramatična svjedočanstva iznosili bivši ovisnici o kocki. Govoreći o tom zlu, prof. Romić je kazao kako mnogo mladih već u srednjoškolskim danima počinje kockati i igrati igre na sreću koje ih polako, ali sigurno odvode u dugotrajnu i opaku ovisnost. Stoga je naglasio kako je vrlo bitno takvu ovisnost na vrijeme uočiti, potražiti stručnu pomoć i što prije započeti s liječenjem jer je sasvim jasno da je kockanje teška, ali izlječiva bolest.

Učenike je uvjerio kako je temeljni ključ uspješnog izlječenja istinska odluka ovisnika, koja uključuje iskren i pošten odnos prema sebi i okolini. Prof. Romić je naglasio kako se odvikavanje od kocke provodi po principu malih koraka, apstiniranjem iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, pri čemu je iznimno važna potpora obitelji, stručnih djelatnika, članova Kluba i osobnih prijatelja dotičnog ovisnika. Mora se reći kako su učenici OŠ Čerin predavanje pratili s golemim zanimanje, postavljali su brojna pitanja na koja su "iz prve ruke" dobivali odgovore vezane uz probleme s kojima se susreću.

Kockarnice u blizini škola

- Već drugu godinu za redom organiziramo ovakva predavanja pa se i ovom prigodom zahvaljujemo prof. Marku Romiću koji uči naše mlade kako se oduprijeti ovoj, nazovimo je, modernoj ovisnosti koja je uzela maha. Nadam se da ćemo nastaviti s ovakvima predavanjima i idućih godina kako bismo naše mlade naučili kako je kocka opasna. Stoga smo ovakva predavanje i nazvali "Baci kocku i izaberi život" – rekao nam je Pero Petrušić, ravnatelj OŠ Čerin, i dodao kako će ovakva predavanja za učenike završnih razreda organizirati idućih godina.

Nedvojbeno je da su ta predavanja za mlade ljude od iznimnog značaja i koristi. Stoga čelnicima KLOK-a treba odati veliko priznanje što takva edukativna predavanja održavaju po školama gdje mlade ljude upoznaju do kakvih posljedica dovode kockarnice kojih ima svuda pa, nažalost, i u blizini mnogih škola. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?