Klan Casamonica

Romi u sprezi s politikom drže podzemlje Rima

italija mafija
Reuters/PIXSELL
25.08.2015.
u 10:37

Mafiju iz glavnog grada i onu sa Sicilije povezuje jedino pjesma iz filma “Kum”

Na sprovodu Vittorija Casamonice (65) u Rimu 20. kolovoza pred crkvom San Giovanni Bosco, u kojoj je održan i vjerski obred, svirana je glazba iz filma “Kum”. No klan Casamonica nema nikakve veze sa Sicilijom ili sicilijanskom mafijom. Oni su Romi koji su iz regije Abruzzo, iz Pescare, stigli u Rim početkom sedamdesetih godina i odmah se udružili s kriminalcima, tadašnjim rimskim mafijašima zvanima Banda della Magliana.

Klan Casamonica, uime Bande iz Magliane, preuzeo je posao krijumčarenja droge, zelenaštva, iznuđivanja i prostitucije u južnom dijelu glavnog grada. Policija je razbila Bandu iz Magliane, ali je istodobno klan Casamonica preuzeo sve poslove i danas ima oko tisuću svojih pripadnika, uglavnom Roma. Klan Casamonica bio je više puta pod istragom, zaplijenili su im 2013. godine 23 vile s bazenima, desetke rolls-roycea i ferrarija, čak i privatni hipodrom. Zaplijenjeno im je i oko 5 milijuna eura, a prema izvješću protumafijaške istrage, imovina koju posjeduje ciganski klan Casamonica vrijedna je najmanje 100 milijuna eura te je raspoređena na 43 obitelji koje vladaju Rimom.

Sprovodom pokazali moć

No sada su sprovodom svoga kralja Vittorija Casamonice pokazali svu svoju moć. Do sada je zbog sprovoda hollywoodskoga tipa stradao samo vozač helikoptera kojem je oduzeta dozvola jer je neovlašteno helikopterom nadlijetao Rim i bacao latice ruža. O show-sprovodu, odnosno o tome zašto je policija davala dozvole (policija je i zatvorila prilaze crkvi Don Bosco, nadzirala kolonu od 250 automobila koja je pratila lijes i sve dopustila) vladu će 27. kolovoza izvijestiti ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano. Nakon toga bi mogle pasti još neke glave. Ime klana Casamonica povezano je i s istragom nazvanom „Mafija glavnog grada“ (Mafia Capitale) koja je koncem 2014. i u proljeće ove godine u zatvor odvela više desetaka političara i poduzetnika. U izvješću o uhićenju Massima Carminatija spominje se Luciano Casamonica, nećak pokojnog Vittorija, kojem je Salvatore Buzzi davao 20.000 eura mjesečno samo kako bi romski klan držao „mirnim“. Članovi klana Casamonica, bez obzira na to što imaju tolike vile i nekretnine, dobivali su u najam, kao socijalnu pomoć, gradske stanove. Dolazimo do istrage Mafia Capitale, koja će imati svoj epilog na procesu protiv čak 59 osoba koji će početi 5. studenoga.

Tko je na čelu te rimske mafije? Massimo Carminati, rođen 1958. godine u Milanu, koji se preselio u Rim i ušao u Bandu iz Magliane te se počeo baviti i politikom i bio je najprije član neofašističkog pokreta MSI, a zatim „Revolucionarnih naoružanih jezgri“ (NAR) krajnje desnice. Bio je kažnjavan i zatvaran, ali je ušao u političko-poduzetničke poslove sa Salvatorem Buzzijem, rođenim u Rimu 1955. godine, koji je krao čekove u banci u kojoj je radio zajedno s Giovannijem Garganom. Kada ga je Gargano počeo ucjenjivati, Buzzi ga je 1980. godine ubio sa 34 uboda nožem. Osuđen je na 20 godina zatvora. Smatran je uzornim zatvorenikom i u zatvoru je 1983. s najvišom ocjenom diplomirao filozofiju i književnost. Nakon šest godina u zatvoru pušten je na uvjetnu slobodu, a 1994. pomilovao ga je tadašnji predsjednik republike Scalfaro.

Političari pred sudom

No još 1985. Buzzi je utemeljio zadrugu nazvanu „29 giugno“ i u njoj zapošljavao bivše zatvorenike, a dobivao je i poslove od gradske uprave. Političari u gradskoj upravi davali su poslove toj zadruzi, ali su od nje i dobivali „protuusluge“ u novcu. Zatvoreni su i bit će suđeni i bivši šef regionalne parlamentarne skupine pokreta Naprijed, Italijo Luca Gramazi i bivši predsjednik gradskog vijeća Rima, član Demokratske ljevice Mirko Coratti. Spomenuli smo samo dvojicu, ali među 59 optuženika ima više političara nego ostalih kriminalaca. Priča o dvije rimske mafije, jednoj romskoj i drugoj političko-poduzetničkoj, pokazuje što su danas mafije. Vladaju prostorima na kojima vedre i oblače uz „dozvolu“ gradskih političara. Sa sicilijanskom mafijom povezuje ih samo pjesma iz filma „Kum“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?