MOSTAR

Roditelji blokiraju prometnice, Sindikat odgodio prosvjede

učenici
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
21.01.2014.
u 09:28

Inače, prema zakonu, prijevoz učenika se mora plaćati onim školarcima koji žive četiri kilometra od škole ili dalje

Djeca u kućama, roditelji na prometnicama, učionice poluprazne, vlasti traže model kako prebaciti novac s županije na lokalne vlasti. Tako bi se u kratkim crtama moglo opisati stanje u mostarskim osnovnim školama u kojima većina učenika u školu dolazi autobusima.

Četvrtina učenika

- Od 195 učenika koji su jutros trebali biti na nastavi, njih se 46 nije pojavilo u školi. Prošli tjedan nije bilo mnogo izostanaka, ali izgleda da bi situacija mogla kulminirati ovaj tjedan. Nadamo se kako će problem oko prijevoza učenika uskoro biti riješen - rekao nam je ravnatelj osnovne škole u mostarskom naselju Rodoč Anđelko Rogić. Ove brojke govore kako skoro četvrtina učenika jučer nije bila na nastavi, a danas se očekuje kako će ih nedostajati još više. Drugačije stanje je u osnovnoj školi u naselju Buna. Kako nam je rekao ravnatelj ove škole Saša Jarmanović, roditelji su najavili kako će svoju djecu dovoditi u školu. - To mi je reklo nekoliko roditelja, što ne mora značiti da većina tako misli. Roditelji s kojima sam razgovarao ističu kako ne žele da im djeca pate zbog ove situacije, a oni će aktivno sudjelovati u prosvjedima - rekao nam je ravnatelj Jarmanović. U cijeloj situaciji ne miruju ni sindikati. Oni su sazvali prosvjede za sutra pred mostarskom Gradskom vijećnicom, ali nam je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Slavko Lauš jučer rekao kako je sindikat morao promijeniti planove.

Čekaju dozvolu

- Nismo zadovoljili propise, tako da nismo dobili dozvolu od Gradske uprave za zauzimanje javne površine. Zbog toga smo odgodili planirani prosvjed u srijedu, ali ćemo ga vjerojatno održati idući tjedan kada zadovoljimo zakonske uvjete - rekao nam je Lauš. U međuvremenu, županijske i lokalane vlasti traže model prebacivanja novca za plaćanje troškova prijevoza učenika. Vlada HNŽ-a je odobrila grant za plaćanje prijevoza mostarskim učenicima, ali se traži model u kojem bi se zadovoljili svi zakonski uvjeti. Inače, prema zakonu, prijevoz učenika se mora plaćati onim školarcima koji žive četiri kilometra od škole ili dalje.

Odlukom mostarskih gradskih vlasti odlučeno je da se prijevoz plaća svim učenicima koji žive kilometar od škole ili dalje. Nakon što se riješi aktualni problem ostaje za vidjeti hoće li se odluka mijenjati, ili će, ipak, svi učenici zadržati pravo na prijevoz do škole. Teško je očekivati promjenu ove odluke u situaciji kada Gradsko vijeće Mostara ne postoji, ili uoči najavljenih izbora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?