Čović na 24. obljetnici HDZ-a BiH Tuzla poručio

Riješiti pitanje ravnopravnosti, Izbornog zakona...

hdz BiH
VLM
11.09.2014.
u 09:16

Dobiti kandidacijski status i stići susjede s istočne strane jer su zapadni već u EU

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH i kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović s izaslanstvom HDZ-a BiH boravio je u Tuzli na obilježavanju 24. godišnjice Hrvatske demokratske zajednice gdje je održana i svečana akademija.

Očekivanja od izbora

Čović je kazao da od izbora očekuje mnogo više nego što drugi komentiraju da se neće ništa dogoditi, i da sigurno ne bi bio u ovoj poziciji da ne vjeruje da ova stranka ne može promijeniti stvari u BiH. Prije održavanja svečane akademije, Dragan Čović i Mijo Krešić, predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH Soli Tuzla, obišli su župu Husino, a zatim i Hrvatski kulturni centar u izgradnji. “Razlog mog posjeta je vidjeti se s građanima Tuzle, sa stranačkim kolegama u Tuzli i sa simpatizerima koji misle da mi u politici nešto dobro radimo, te da obilježimo 24 godine djelovanja HDZ BiH u Tuzli. Mislim da je HDZ i na prostoru Tuzlanske županije i cijele BiH ostavio traga, što želimo na jedan poseban način obilježiti. Izbori se održavaju u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, u jednom ozračju kada nemate previše razloga ljude motivirati za izlazak. Prema nekim anketama koje smo radili, izlaznost će biti prema dosadašnjoj, a onda to znači ogromnu odgovornost.

Uvjeren sam da će naša opcija dobiti na ovim izborima. Međutim, mi se time samo vraćamo gdje smo bili prije četiri ili osam godina, u Predsjedništvo, a onda treba, narodski rečeno, zasukati rukave, i mnogo više raditi nego do sada”, rekao je Čović.

Riješiti mnoga pitanja

Rekao je kako je siguran da će BiH dobiti kandidacijski status i da možemo stići susjede s istočne strane jer su zapadni već u Europskoj uniji. Vjerujem da će se ovime riješiti mnoga pitanja koja se tiču hrvatskog naroda, ravnopravnosti, Izbornog zakona, baštine, jezika, kao i televizije na hrvatskom jeziku. Nadam se kako će se stvoriti uvjeti u ove četiri godine da se neće više promišljati kada kažemo da nam treba nešto što danas ima svaka manjina u svijetu, da diramo i rušimo, nego upravo gradimo BiH”, zaključio je Čović. “HDZ je u 24 godine lider unutar hrvatskog naroda i mi smo ti koji želimo, hoćemo i jesmo, otkako smo se vratili u Skupštinu Tuzlanske županije, predstavljati Hrvate i ono što je naše ustavno želimo konzumirati”, rekao je Mijo Krešić, predsjednik Županijskog odbora HDZ Soli Tuzla. (ri)

Ključne riječi

Komentara 4

RO
rosa
14:55 11.09.2014.

Ne mogu da se ne složim i sa ovim stavom Mije Krešića: “HDZ je u 24 godine lider unutar hrvatskog naroda ...". Gospodine Krešiću, da li vas je barem malo sram što je lider hrvatskog naroda učinio tom istom narodu i da li vas je sram kakav je životni standard lidera i liderčića, a kakav je standard kod onih za koje se vi "borite".

CI
cinbenik
16:32 11.09.2014.

Najodgovrniji za nestanak Hrvata Tuzle su upravo ti koji su "uspjesno" vodili Hrvatski narod u BiH.........Drzali su smisljeno Hrvate Tuzle u okruzenju,gladne i bez logistike,a ovi su prezivjeli rat zahvaljujuci normalnim Tuzlanskim muslimanima...........U Tuzli su 90ih pobijedili reformisti A.M,na prvim izborima,Tako da se moze reci da je to spasilo Tuzlu i regiju,sve do preotimanja vlasti od SDA i HDZea,koji su unazadili Tuzlu,a posebno Hrvate Tuzle....Pod HDZe vodstvom su pljackani i otimani svi Hrvatski konvoji u Hercegovini,a koji su isli za Tuzlu.....Prolazili su samo oni koji su placali "reket",nema veze dali su muslimanski ili Hrvatski............Popnovo se velica zlo kod Hrvata u Bosni........Ako ubrzo BiH neudje u EU,nestace Hrvata u Bosni,ali ne i u Hercegovini,koji je ponovo zalozio "sveHrvatske" interese za treci",kako je Covic i obecao,sa stonim gradom u Mostaru.........Tako je sam rekao na zadnjoj pobjedi na izborima...........Nikoga neproziva za odgovornost,zbog neuspjeha i gluposti,a direktno je kocio napredak BiH ka EU,nebili dobio "treci".....Sada kaze da je jedini spas EU,a gdje su izgubljene 24 gonie Hrvata BiH sa HDZeaom........Nikom nista "Idemo dalje","u petoj" ZNA SE,pa nesto ce ispasti,nije vazno dali ce biti Hrvata u Bosni,bitna je samo HDZe regija.........Sramota je da sluge HDZea iz Tuzle i dalje rade na boljitku HDZe regije,a na svojoj propasti,samo iz osobnih interesa i povlastica......Sudice im povjest za zlo koje su nanijeli Hrvatima Bosne.........

RO
rosa
14:46 11.09.2014.

Ne mogu a da se ne složim sa ovim mišljenjem Dragana Čovića: "Mislim da je HDZ i na prostoru Tuzlanske županije i cijele BiH ostavio traga". Da, samo da je BiH pravna država cijeli pravosudni sustav bi narednih 10-tak godina bio na tim tragovima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije