Pjesme

Rijeke stihova i vjetar s Vidovog polja zibali “kamene spavače”

Pjesme
Dušan Musa
01.06.2013.
u 13:03

Vidoška pjesnička noć - Otvorio ju je Stjepan Bošković, načelnik općine Stolac, koji je najavio da će ova književna manifestacija postati dio tradicije

Za svakidašnju Hercegovinu nesvakidašnja pojava bez sumnje, bilo je četvrto izdanje Vidoške pjesničke noći. Dvadesetak pjesnika iz BiH i RH kazivalo je stihove kraj znamenitih kamenih spavača, što je pratilo dvjestotinjak posjetitelja. Nestvarna je to bila scena, pod svjetlom reflektora stećci su djelovali kao zamišljeni promatrači, publika je bila živahan pokretni dekor, dok su se ispred mikrofona na jednoj od kamenih ploha, mijenjali izvođači. Neki su stihove kazivali tišim glasom, kao da su pazili da ne probude pokojnike, dok su se drugi punim glasom nadjačavali s vjetrom koji je pirkao niz Vidovo polje. Prigodnim riječima Vidošku pjesničku noć otvorio je Stjepan Bošković, načelnik općine Stolac, koji je ohrabrio sudionike najavljujući da će ova književna manifestacija postati dio tradicije stolačkog kraja. Korak dalje otišao je dr. Mladen Bošković koji je u pogovoru prigodne brošure konstatirao: “U vremenima kada se do poezije drži malo ili nimalo, kada je za mnoge pjesnička riječ suvišna i nepotrebna, vodstvo MH Stolac, u suradnji s Općinom Stolac, HNŽ i Društvom hrvatskih književnika Herceg Bosne, odlučilo je pokrenuti književnu manifestaciju naziva “Vidoška pjesnička noć”, a u sklopu dana MH Stolac nazvanih “Stolačko kulturno proljeće”. U programu su nastupili Božidar Brezinščak Bagola, Đuro Vidmarović, Enerika Bijač, Pajo (Pavao) Kanižaj, Tomislav Marijan Bilosnić, Stanko Krnjić iz RH, te hercegovački pjesnici Ružica Soldo, Jasenka Požega Sremac, Pero Pavlović, Ivana Erić, Srećko Marijanović, Mirana Rogić, Marina Kljajo Radić, Dušan Musa, Mario Knežević, Jozo Jakiša, Ivo Raguž, Lidija Pavlović-Grgić i Ljubo Krmek. Dojmljivim recitacijama program je upotpunio Marko Bošković, sarajevski pjesnik stolačkih korijena. “Stolačku pjesničku svetkovinu”, kako je u pogovoru napisao dr. Mladen Bošković, uveličao je zbor mladih Sv. Stjepana iz Opuzena pod ravnanjem časne sestre Merinele Delonga. Program je vodila Tina Laco, dok je stihove kazivala Maja Lasić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?