izetbegović:

Referendum će proći i BiH ostati, pozivam Bošnjake da budu strpljivi

Bakir Izetbegović
24.09.2016.
u 21:52

Uoči sutrašnjeg referenduma o Danu Republike Srpske u tom entitetu, predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u razgovoru za Klix.ba pozvao je Bošnjake povratnike da ne nasjedaju na eventualne provokacije.

"Pozivam povratnike u RS-u da ne nasjedaju na provokacije, da ne napuštaju svoje domove niti mjesta u kojim žive. Referendum će proći, Bosna i Hercegovina će ostati. Zato će sutra mjera vaše hrabrosti biti strpljenje", kazao je Izetbegović.

U entitetu Republika Srpska na snazi su velike mjere sigurnosti, kako ne bi došlo do eventualnih nemira ili incidenata. Nešto ranije politički predstavnici Bošnjaka u RS-u pozvali su povratnike da ne izlaze na referendum i da ne sudjeluju u tom antiustavnom djelovanju.

"Organi javnog reda i mira u entitetu RS dužni su da sigurnost pruže svim građanima. Do incidenata i zastrašivanja povratnika u ovakvoj atmosferi ne smije doći. Država Bosna i Hercegovina neće biti taoc avanturizma i voluntarizma Milorada Dodika. Uz vas je civilizirani svijet i sve institucije ove zemlje, koje ostaju u funkciji čuvanja mira i ustavopravnog poretka", zaključio je Izetbegović u razgovoru za Klix.ba.

Podsjećamo, Republika Srpska sutra provodi antiustavni referendum i pita svoje građane jesu li su za to da se 9. siječnja proslavlja i obilježava kao dan tog entiteta. Referendum je raspisala Narodna Skupština Republike Srpske kao reakciju na odluku Ustavnog suda BiH s kraja prošle godine, koji je po apelaciji predsjedatelja Izetbegovića donio odluku da je 9. siječnja kao dan RS-a neustavan te da je potrebno izvršiti usuglašavanjem s Ustavom BiH.

Uprkos toj odluci i prošlotjednoj odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj zabrani održavanja referenduma, vlasti u manjem bh. entitetu nisu odustale od namjere da provedu referendum, iako je i međunarodna zajednica reagirala pozivanjem na njegovo otkazivanje.

Nakon održavanja referenduma na potezu će biti Tužiteljstvo BiH koje treba zaštititi ustavni poredak BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?