hag

Ratko Mladić na samrti

Ratko Mladic
27.08.2016.
u 10:16

Ratku Mladiću (73), kojem se u Hagu sudi za genocid u Bosni i Hercegovini, život visi o koncu. Bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske RS zdravstveno stanje se ozbiljno pogoršalo, a prijeti mu i opasnost od moždanog udara, prenosi srbijanski "Alo".

- Mladiću je oduzeta desna strana tijela, jedva hoda i priča. Ima visok krvni pritisak i šećer, veoma je smršao i loše izgleda. Potrebno je da ga liječnici hitno pregledaju, a njegova obrana traži da to budu ruski stručnjaci - kaže izvor lista iz Haga.

Mladićev sin Darko potvrdio je da je njegov otac loše i istakao da mu je potrebna zdravstvena njega, prenosi Avaz.ba

- S obzirom na to da je već imao dva moždana udara i infarkt srca u Hagu, strepim za očev život. Još jedan moždani udar bi ga sigurno ubio. Dešavalo se da pada u nesvijest nakon dolaska sa suđenja i liječnici sa kojima sam se ovdje konsultirao kažu da je pravo čudo kako je sve to, u takvom stanju i sa takvom dijagnozom, izdržao. On je na suđenju bio izložen psihičkom i fizičkom naporu, tako da je to dodatno doprinijelo da mu se zdravlje naruši - rekao je Darko Mladić.

On ističe da je život njegovog oca u rukama Haškog tribunala i da oni odgovaraju za njegovo zdravlje.

- Oni su odgovorni ako mu se nešto desi. S obzirom na sve, čudo je da do sada nije došlo do fatalnog ishoda. Moj otac izdržava suđenje zbog jake volje - naglašava Darko Mladić.

Izvor ovog lista iz Haga dodaje da Mladić nije u stanju da sudjeluje u pripremanju svoje obrane, te da sve to rade njegovi odvjetnici, a da on, umjesto toga, čita knjige.

Obrana predaje završni podnesak Tribunalu 3. listopada, a nakon mjesec bit će održane završne riječi obrane i tužiteljstva. Presuda Mladiću, optuženom za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, granatiranje, kao i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će izrečena krajem iduće godine.

Hag: Liječimo ga adekvatno

Nenad Golčevski, portparol Haškog tribunala, izjavio je da svi pritvorenici u Hagu imaju odgovarajuću zdravstvenu njegu.

- Svi optuženici, pa i Ratko Mladić, imaju adekvatnu liječničku njegu - rekao je Golčevskii.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?