Policijski odbor FBiH

Raste broj žalbi protiv MUP-ova

13.07.2016.
u 08:00

Policijski službenici svake godine sve više na adresu Policijskog odbora FBiH, kao neovisnog i nepristranog tijela, šalju tužbe zbog povreda iz radnog prava ili neisplate novčanih naknada i toplog obroka. Kako bi stigli riješiti sve sporove, četiri člana Policijskog odbora, koji odlučuje u 2. stupnju o svim žalbama, moraju raditi i po 40-ak sati izvan radnog vremena tijekom tjedna. Zbog velikih obveza, pa i psihološkog pritiska koji doživljavaju, članovi Policijskog odbora traže od Vlade FBiH uvođenje novčanih naknada za njihov rad, koji je do sada bio besplatan.

Vlada se složila kako je članovima Odbora potrebno dati novčane naknade s početkom ove godine. - U prosjeku Policijski odbor mjesečno donosio je oko tri odluke, očitujući se o pravima policijskih službenika. Policijski odbor je na sjednicama donosio odluke, odlučujući o internim natječajnim procedurama, naknadama za bolest, isplati otpremnine, godišnjem odmoru, određivanju plaće, povratu novčanih sredstava, prestanku radnog odnosa, eksternom premještaju, unapređenju i o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika.

Donesen je i značajan broj zaključaka koji su se odnosili na prikupljanje dokumentacije, povrat dokumentacije i slična pitanja vezana uz rješavanje radno-pravnog statusa policijskih službenika. U tom razdoblju, Policijski odbor morao se očitovati o 23 tužbe u sudskim postupcima koji se vode pred Županijskim sudom u Sarajevu i pred Općinskim sudom u Sarajevu te nazočiti pred navedenim sudovima na 43 pripremna ročišta, glavne rasprave ili na ročištima u povodu utvrđivanja mjere osiguranja, stoji u izvješću o radu Policijskog odbora koji je poslan Vladi FBiH. Iz Policijskog odbora ističu kako su se susreli s nekoliko značajnih problema, a jedan od njih je broj predmeta koji im je dostavljen na rješavanje.

Kao primjer navode podatak da je u 2010. bilo 80 predmeta, u 2011. godini 115, dok su u 2015. bila 144. - Uočeno je da broj obraćanja Policijskom odboru raste, što predstavlja pritisak na članove Policijskog odbora da kvalitetno i u roku pripreme odgovore, jer su dužni po svakom pojedinačnom žalbenom ili tužbenom zahtjevu iščitavati i po nekoliko stotina stranica, konzultirati više zakona i podzakonskih akata kako bi kvalitetno pripremili odgovor na iste jer se radi o najosjetljivijim pravima iz radnog odnosa policijskih službenika”, stoji u dopisu članova Policijskog odbora koji je poslan federalnoj Vladi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?