Likopen čini čuda

Rajčica čuva libido i štiti zdravlje prostate

rajčica
01.06.2016.
u 13:17

Iako je najčešće povezuju sa spolnom moći, najvažnija funkcija prostate kod muškaraca je plodnost, čak i u poznijoj dobi.
U 40-im godinama prostata se zbog umnožavanja stanica počinje povećavati, a to može uzrokovati brojne tegobe ako je riječ o znatnom povećanju. Godine su definitivno neprijatelj zdravlja prostate.

No osim ovog čimbenika na koji je nemoguće utjecati, nepravilna prehrana i osobito pretilost u uskoj su vezi s najčešćim oboljenjima prostate, poput benigne hipertrofije prostate, prostatitisa i karcinoma. Rezultati nekoliko opsežnih znanstvenih istraživanja pokazali su direktnu povezanost između bolesti prostate i načina prehrane pojedine osobe.

Kako bi se očuvalo zdravlje prostate, stručnjaci prije svega savjetuju izbjegavanje namirnica bogatih mastima životinjskog podrijetla, pretjerano uživanje u alkoholu, osobito pivu, kao i pretjerani unos jednostavnih i rafiniranih šećera.

- Hrana svakako može pomoći u održavanju primjerene funkcije prostate te u prevenciji bolesti i tumora, ali prije svega treba konzultirati liječnika ako se pojave simptomi koji upućuju na smetnje funkcije ove žlijezde, npr. učestalo i otežano mokrenje. Važno je također redovito provoditi sistematske preglede tijekom kojih će liječnik provjeriti stanje prostate - kaže doktor Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Za očuvanje zdravlja prostate preporučuje se mediteranski način prehrane jer osigurava brojne važne nutrijente koji pogoduju očuvanju prostate, kao što su cink, selen, omega-3 masne kiseline i likopen. Likopen je antioksidans iz skupine karotenoida, a njime je osobito bogata rajčica, posebno ona uzgajana organski, te proizvodi od rajčice. Znanstvenici su utvrdili kako likopen može znatno smanjiti rizik od karcinoma i ostalih degenerativnih bolesti koje nastaju pod utjecajem slobodnih radikala.

Naime, zdravlje prostate itekako čuvaju protuupalna svojstva likopena. Znanstvene studije upućuju na čvrstu vezu između redovitog unosa likopenom bogate rajčice i manjeg rizika od karcinoma prostate, ali i drugih bolesti prostate. 

Stoga stručnjaci preporučuju konzumiranje rajčica ili proizvoda od rajčica od četiri do pet puta tjedno. Jednako tako će dobro poslužiti i preparati s likopenom, no o tome se prije svega morate posavjetovati s liječnikom. Promjena prehrane s većim unosom rajčice te njezinih prerađevina kvalitetno će utjecati i na uravnoteženu kilažu, koja se s godinama kod muškaraca može značajno povećavati, a vrlo negativno utječe na prostatu.

Vrlo često pretjerana težina utječe i na razvoj karcinoma prostate koji je gotovo isključivo bolest starije populacije - u više od 80 posto slučajeva javlja se u dobi iznad 65 godina, a dijagnosticira se relativno kasno jer se razvija sporo i ima simptome slične hiperplaziji. Stoga tanjur mesa zamijenite tanjurom povrća.

Obavezno na jelovniku:

1. rajčica i nar
2. zeleni čaj
3. brokula
4. mahunarke i soja
5. riba i sezam

Izbacite i izbjegavajte:

1. crveno meso
1. mliječni proizvodi
1. alkohol
1. pržena hrana
1. dodani šećeri

Cink i omega-3 masne kiseline

Poput rajčice, nar sadrži izuzetno puno antioksidanata koji sprečavaju razvoj tumorskih stanica. Zeleni čaj i brokula također sadrže tvare koje mogu smanjiti rizik razvoja tumorskih stanica, poput katehina i sulfurofana. Sezam sadrži puno cinka koji je koristan za zdravlje prostate, a omega-3 masne kiseline iz ribe, poput tune i lososa, preveniraju razvoj i širenje tumorskih stanica.

Ne mlijeku, pivu i mesu s roštilja 

Previše pečenog crvenog mesa nije dobro, osobito s roštilja, jer sadrži heterocikličke amine koji mogu povećati rizik razvoja tumora prostate. Alkohol, uključujući pivo, i hrana s visokom razinom zasićenih masti (fast food, prženi krumpiri) povećavaju rizik od razvoja tumora prostate. Izbjegavajte i mlijeko jer kalcij povećava rizik od tumora prostate.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?