Udar na politčare

Radončićevo uhićenje samo uvertira za sklanjanje Dodika s vlasti

28.01.2016.
u 07:00

Uklanjanje Radončića odgovaralo bi dijelu struktura SDA predvođenih klanom Čampara, ali i SDP-u, odnosno DF-u koje sada ujedinjuje protivljenje dvjema strankama

Uhićenje čelnika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, po svemu sudeći, bila je uvertira za pokušaj sklanjanja s političke scene čelnika SNSD-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika, a onda moguće i druga uklanjanja, a sve s ciljem potpune destabilizacije stanja u zemlji, izazivanja kaosa i mogućih izvanrednih izbora, piše Večernji list BiH. Prema informacijama koje je objavila Srpska novinska agencija (SRNA), Tužiteljstvo BiH je 14. siječnja izdalo nalog za pretres objekata, računa i svih transakcija koje koristi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Iz Republike Srpske u više navrata je ukazivano da je rad Suda i Tužiteljstva BiH politički motiviran te da njime upravlja strani državljanin Hasan Pleh, koji je predstojnik Ureda glavnog tužitelja Gorana Salihovića. Više puta iz Republike Srpske je ukazivano na mogućnost da bi svaki politički motiviran upad u institucije Republike Srpske mogao izazvati nesagledive i neželjene posljedice, navodi SRNA.

Kako se u javnosti do sada spekuliralo, istragu protiv Milorada Dodika u potaji vodi više tužitelja premda je voditelj Odjela za organizirani kriminal Božo Mihajlović ustvrdio kako formalne istrage nema. Zanimljivo je kako je u više navrata državni ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, iz redova SDS-a, koji formalno ne bi trebao imati nikakve veze sa SIPA-om i Tužiteljstvom BiH, najavljivao kako će Dodik biti uhićen te da za to ima dovoljno dokaza. U ovome trenutku uklanjanje Radončića odgovaralo bi dijelu struktura SDA predvođenih klanom Čampara (državnim tužiteljem Dubravkom i bratom Aljošom koji je ministar unutarnjih poslova FBiH), ali i SDP-u, odnosno Demokratskoj fronti koje sada ujedinjuje protivljenje dvjema strankama.

Pritsici pravosuđa

Istodobno, Dodikovo sklanjanje bi odgovaralo SDS-u koji je u jako bliskim vezama sa sarajevskim političkim strukturama koje, pak, zagovaraju izvanredne izbore. SDP BiH i DF u zajedničkom priopćenju za javnost zatražili su da međuresorna radna skupina Parlamentarne skupštine BiH, koja priprema izmjene Izbornog zakona, u roku od 15 dana Parlamentarnoj skupštini BiH pripremi i dostavi izmjene Izbornog zakona kojim bi se propisao postupak raspisivanja izvanrednih izbora u BiH. Traže i pozivaju sve političke stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH da hitno usvoje izmjene Izbornog zakona kako bi se u listopadu 2016. godine u BiH održali redoviti lokalni i izvanredni opći izbori. Naglašavaju da će SDP i DF podržati usvajanje tih izmjena i raspisivanje izvanrednih općih izbora. Samo nekoliko događaja u nizu ukazalo je na potencijalne aktere političkih i pravosudnih podmetanja.

Do zaključenja ovoga broja ‘Večernjaka’ još uvijek je trajalo iznošenje riječi protiv Radončića o određivanju pritvora. Tužitelj Božo Mihajlović je inzistirao na čitanju 120 stranica presretnutih razgovora. Istraga protiv Radončića pokrenuta je nakon što je Tužiteljstvo ustvrdilo on preko svojih suradnika pokušava utjecati na Azru Sarić, svjedokinju u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od zloglasnih kriminalaca. Sarić je ranije tvrdila kako Radončić nema veze s Keljmendijem te da joj nisu poznate njegove veze. Prema informacijama Tužiteljstva BiH, Radončić je od Sarić tražio da u svojem iskazu njega, ali i Keljmendija, zaštiti od optužbi da su pripadnici organizirane kriminalne skupine i da su odgovorni za ubojstvo sarajevskog kriminalca Ramiza Delalića Ćele. Radončić je dodatno osumnjičen i za pritiske koje je poduzeo kako bi na mjesto veleposlanice BiH u Sloveniji bila imenovana Nermana Hadžijahić, supruga zaposlenika Veleposlanstva SAD u Sarajevu Zijada Hadžijahića, od kojega je Radončić kao protuuslugu tražio istražuje li ga se.

Novi navodi

Radončićevi odvjetnici burno su reagirali na dodatne inkriminacije, ustvrdivši kako je riječ o fabriciranju optužbi u zadnji trenutak. 
- Sve ono što se događa oko ovog predmeta je strašno. Od vremena kada smo bili u SIPA-i do trenutka kada smo stigli do Tužiteljstva BiH, vjerojatno se nekome, tko možda nije Mihajlović, nisu svidjele optužbe. Nije bilo dovoljno optužbi pa su na brzinu dodali nove optužbe, novu kriminalnu aktivnost u okviru svih ovih radnji iz slučaja “Dautbašić”. Istodobno u dokumentima u nalogu za uhićenje i u nalogu za pretres stana nije bila opisana osnova sumnje. Strahovito se žurilo, tako da su ti dokumenti polovični. Zapravo, nisu ih ni imali ovdje u Tužiteljstvu pa smo čekali satima da ti dokumetni stignu, kazala je Vidović.

Odvjetnik Dragan Barbarić je naveo kako je tužitelj pokušao za pogreške optužiti inspektore SIPA-e. 
- Pitajte tužitelje što sad ide dalje. Pitajte kako se dogodi to da se za nekoliko sati mijenja činjenični opis. Čovjek je saslušan pa se to nekom ne sviđa, stavljena je pravna kvalifikacija pa valjda nije bila dovoljno teška. Trebalo je dodati nešto, pri čemu tužitelj Mihajlović zapovijeda istragom od početka. Znači da postoji netko iza Mihajlovića tko rukovodi istragom, navela je Vidović. Poručila je da je uhićenje najavio ministar sigurnosti, a predsjednica Suda sve dogovarala s glavnim državnim tužiteljem. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?