Međunarodni sud nakon ročišta donio odluku

Radončić nije optužen niti je pod istragom!

Fahrudin Radončić oslobođen optužbi
20.12.2014.
u 10:15

Prekršena prava uvrštenjem u optužnicu

Osnovni sud u Prištini donio je odluku po zahtjevu Fahrudina Radončića (predsjednika Saveza za bolju budućnost - SSB BiH), odnosno odvjetničkog tima koji predvodi britanski odvjetnik John Jones, u kojoj je, između ostaloga, navedeno kako Radončić “ni na koji način nije bio obuhvaćen istragom protiv Nasera Keljmendija”, da “nije optuženi u tom predmetu” te da “protiv njega nije podignuta optužnica, niti pokrenuta istraga, ni na Kosovu ni u BiH”. Sud je također odlučio da su kršena njegova prava time što je “Radončićevo ime uvršteno u optužnicu protiv Nasera Keljmendija bez obzira na činjenicu da nikakva kaznena istraga nije bila pokrenuta protiv njega”, da “niti u jednom stadiju tijekom istrage on nije saslušan” te da se “ne vode nikakvi odvojeni kazneni postupci protiv njega u BiH iako su dužnosnici iz te zemlje aktivno sudjelovali u istražnim radnjama koje je provodilo Specijalno tužiteljstvo Republike Kosovo”. Dodatno, međunarodna sutkinja EULEX-a pri Osnovom sudu u Prištini istaknula je i kako je prekršeno pravilo pretpostavke nevinosti zbog davanja inkriminirajućih izjava pojedinih javnih dužnosnika i prije nego što je nekome dokazana bilo kakva krivnja u skladu sa zakonom.

Sud je stoga naredio pravnu mjeru nespominjanja usmenog ili pismenog imena osoba protiv kojih nije podignuta optužnica, uključujući Fahrudina Radončića, u predmetu koji se pred tim sudom vodi protiv Nasera Keljmendija, priopćeno je iz Press-centra SBB-a BiH. Inače, Radončića je, kako piše “Dnevni avaz”, u slučaj “Keljmendi” ubacio državni tužitelj Dubravko Čampara.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?