Rad blagdanima i praznicima

Radnici u trgovinama na putu da postanu robovi

29.03.2017.
u 09:00

Većina trgovaca u BiH radi za blagdane, praznike i sve druge neradne dane, a za to uglavnom nisu, kako zakon nalaže, dodatno plaćeni. Velik broj njih ili ne zna da na to ima pravo ili se, zbog straha od otkaza, ne usuđuje tražiti ono što im pripada.

Nelojalna konkurencija

Iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH tvrde da su radnici u trgovačkom sektoru, zbog nelojalne konkurencije u kojoj se vodi borba među trgovačkim lancima, loše uređenih odnosa u zakonodavstvu te pritiska vlasti da se kroz kolektivno pregovaranje narušavaju ranije stečena prava radnika, na dobrom putu da postanu robovi. Istodobno iz Uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije ističu da je, zahvaljujući njihovom djelovanju, velikom broju trgovaca osigurana veća plaća.

Izloženi zastrašivanju

Iako Zakon o radu sadrži odredbe kojima se štite prava radnika, iz sindikata navode da su radnici nerijetko izloženi mobingu, prijetnjama i zastrašivanju. “Radnici su pritisnuti snagom politike i snagom primitivnih poslodavaca, gdje i jedni i drugi koriste pravosuđe, tako da je danas besmisleno tražiti pravdu na bilo kojoj adresi u ovoj državi.

Dosadašnja iskustva ukazuju na određena kršenja prava radnika u sektoru trgovine zbog toga što poslodavci ne poštuju radno vrijeme, zbog neisplaćivanja naknada za prekovremeni rad i sl.”, kazao je Mehmed Avdagić, predsjednik Sindikata PPDIVUT-a BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?