Prvi etno fest u Posavini

Putokazi s etno zvukom Mediterana

24.11.2015.
u 06:30

Fotoklub 'Orton' organizirao fotosession starih posavskih instrumenata

Centar za kulturu Orašje organizirao je prvi World Music festival "Ethno Plugged In Orašje 2015." sa željom promicanja kulture i etnografske baštine posavskog kraja te stvaranja prepoznatljivog regionalnog kulturno -turističkog proizvoda, piše Večernji list BiH.

Trodnevni program festivala, istina, nije donio jazz i sevdah jer je večer sevdaha i starogradske pjesme odgođen za novi termin, 5. prosinca, ali su zato Riječanke Putokaza kroz dvosatni koncert donijele mirise mora u etno ruhu, a Fotoklub "Orton" je multimedijskom radionicom o temi starih posavskih instrumenata otvorio projekt koji će nastaviti i iduće godine.

Fotoklub "Orton"

- "Ethno Plugged In Orašje" prvi je festival ovakve vrste na našem području i u idućim godinama nastojat ćemo u Orašje dovesti eminentna imena etno zvuka, ali ćemo ustupiti prostor i amaterskim skupinama koje njeguju ovaj vid glazbe, spajajući tradicionalno i moderno u jedan zvuk i jedinstven glazbeni izričaj, naglasio je ravnatelj Centra za kulturu Orašje Mario Oršolić.

Fotoklub "Orton" Orašje također se potvrdio kao dobar pokretač novih multimedijalnih događanja. Objektivom fotoaparata bilježili su i organizirali fotosession.

Fotografijom su ispričali priču starih posavskih instrumenata.

- Projekt će trajati duže vrijeme, kroz faze, a neke nove uratke prezentirat ćemo na drugom "Ethno Plugged In" festivalu u Orašju jer ovo će očito postati tradicionalan festival, tvrdi prof. Oršolić.

Riječki Putokazi u Orašju

Oraška publika imala je također privilegij poslušati čak dvosatni koncert riječkih Putokaza koji konstantno nude neke nove i drukčije glazbene horizonte. Nakon 13 ostvarenih albuma, dva nastupa na Eurosongu, prošle godine obilježili su 30 godina rada. Kroz Putokaze prošlo je 400 pjevača i odgojeno 10 pjevačkih generacija.

- U Orašju smo imali lijepu glazbenu svečanost u kojoj smo se zajedno radovali, publika i djevojke, izvođačice Putokaza. Čast nam je bila otvoriti ovaj festival, a posebno nam je drago što je publika Orašja sa zanimanjem pratila i sudjelovala u neuobičajenom koncertnom događaju, kazala je umjetnička voditeljica Miranda Đaković.

U maloj oraškoj kinodvorani preplitali su se zvuci nekoliko uspješnica obrade hrvatskih narodnih pjesama s albuma "Zemlja", hitovi s albuma "Mjesec" (elektroalbum) te aktualanog albuma "Porculan".

Posljednji ovogodišnji mjesec Orašje ostaje kulturno središte Posavske županije. Kazalištarcima Orašja stižu u goste susjedi iz Županje (Kazališna predstava "Marika" u izvedbi Mrak teatra. Stižu i Osječani s koncertom vokalnog ansambla "Brevis" iz Osijeka. Nastupit će i postava Hrvatskoga narodnog kazališta Osijek s kazališnom predstavom "260 dana" (drama Marijana Gubine). S nestrpljenjem se očekuje i tradicionalni božićni koncert "Božić u Orašju 2015." uz gostovanje zbora franjevačkog samostana u Tuzli "Iuventus Salinarum" te zbora Školskog centra fra Marina Nedića u Orašju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije