SERWER

Putinu su vrata za Balkan sada otvorena!

Daniel Serwer
26.06.2016.
u 13:26

Brexit je loša vijest za Veliku Britaniju, za Europsku uniju, za Sjedinjene Američke Države, za zapadni Balkan, pa i za Srednji istok. Ali, sigurno je dobra vijest za ruskog predsjednika Vladimira Putina!

Ovako je američki profesor i analitičar Daniel Serwer za “Avaz” prokomentirao rezultate britanskog referenduma o izlasku iz EU.

Kaže da ga je iznenadilo britansko “da” izlasku iz Unije. Očekivao je ekonomsku racionalnost te političku smirenost nasuprot “gađenju nad migrantima”, ali to se, kaže, nije dogodilo.

– Neposredne ekonomske implikacije već su očite, oštar pad funte, njena rasprodaja na berzama širom svijeta. Rezultat može biti obnavljanje recesije u Europi – mišljenja je Serwer.

Na zapadnom Balkanu, pak, kako tvrdi ovaj američki profesor, efekti mogu biti neposredni, a dugoročno i strašni.

– Ljudima na Balkanu ovaj moment zaista može pokvariti vjerovanje u europsku perspektivu, a s druge strane podebljati sumnju u aktualnu spremnost EU za proširenje – ističe Serwer.

On je mišljenja da ova situacija može šire otvoriti vrata ruskom utjecaju na Balkanu. Putin će sigurno intenzivirati svoj utjecaj u Srbiji te u Republici Srpskoj, istakao je Serwer.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?