istraga nakon prijave za silovanje

Pušten kući unatoč sumnji da je obljubio bolesnu djevojku

09.09.2015.
u 06:30

Osumnjičen Zlatan Babić (48) iz Banje Luke za seksualno zlostavljanje sugrađanku M. K. (28)

Zlatan Babić (48) iz Banje Luke uhićen je zbog sumnje da je seksualno zlostavljao sugrađanku M. K. (28), inače mentalno zaostalu djevojku s utvrđenim stupnjem retardacije, piše Večernji list.

Kako je potvrđeno u policiji, Babić je, nakon prijave cijelog slučaja, uhićen u banjolučkom naselju Česma i na teret mu se stavlja kazneno djelo obljuba nad nemoćnom osobom.

- Uz prijavu Babić je predan u nadležnost Okružnog tužiteljstva u Banjoj Luci, ali je poslije saslušanja pušten da se brani sa slobode. Naime, u nastavku kaznenog postupka osumnjičeni će se braniti sa slobode jer nije ispunjen ili ostvaren ni jedan od posebnih uvjeta za određivanje mjere pritvora predviđenih Zakonom o kaznenom postupku RS - rekla je glasnogovornica Okružnog tužiteljstva Banja Luka Maja Đaković Vidović.

U ovom tužiteljstvu nisu željeli otkrivati detalje istrage i samo su kratko naveli da je djelo počinjeno 1. rujna. ATV je ranije objavio da je Babić, u više navrata, prisiljavao M. K. da ga oralno zadovoljava u šumi u naselju Trapisti uz prijetnju da to nikome ne smije pričati. Osumnjičeni Babić je od ranije poznat policiji po krađama.

Inače, samo u prvih šest mjeseci ove godine u BiH su silovane 54 osobe. Od tog broja u čak osam slučajeva žrtve su bile djeca, njih 13 starosti od 14 do 18 godina, 24 između 18 i 50, dok je sedam osoba bilo starije od 50 godina. Međutim, pretpostavlja se da je broj žrtava tri puta veći, zbog velikog broja neprijavljenih slučajeva.

Prema kaznenom zakonu, silovanje se kažnjava zatvorom od jedne do 10 godina. Ako je silovanje izvršilo više osoba, ako je izvršeno na osobito brutalan način, ako su nastale teške ozljede, ako je silovana osoba mlađa od 18 godina ili je silovanje dovelo do trudnoće žrtve, kazna je od tri do 15 godina zatvora. Ako je silovano dijete do 14 godina starosti, ili u slučaju smrti žrtve, silovatelj dobiva od pet do 18 godina zatvora. Međutim, statistički podaci ukazuju na veliki problem. U čak 70 posto slučajeva silovateljima se izriču kazne na granici zakonskog minimuma.

U policiji kažu da silovatelji najčešće ponavljaju zločin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije