Misa u Sarajevu

Puljić: Čovjek zaboravlja da u njemu postoji ono duhovno

misa sarajevo
01.11.2015.
u 20:15

U povodu blagdana Svi sveti danas je na sarajevskom groblju Sv. Josip, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", slavljena Sveta misa koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju većeg broja svećenika.

Na groblju Sv. Josip okupio se veliki broj vjernika koji su učešćem u Svetoj misi odali počast pokojnicima, nakon čega su na grobove najmilijih položili cvijeće i upalili svijeće. Svrha obilježavanja blagdana Svi sveti, kako je istaknuto, jeste istinski u ljudima pobuditi humanu i vjerničku notu poštivanja grobova svetih pokojnika.

Kardinal Puljić je u prigodnom obraćanju istakao da obilaskom grobova najmilijih čovjek i sam postaje svjestan vlastite smrtnosti, javlja Fena. 

- Dolazeći na groblje čovjek postaje nekako potaknut, izazvan da razmišlja i o svom životu i smislu života. Mi znamo da čovjek nije samo tijelo, iako se danas naglašeno i prenaglašeno samo stavlja naglasak na tjelesno. Čovjek zaboravlja da u njemu postoji ono duhovno, ono što njega čini vječnim, trajnim. I zato čovjek mora potražiti kako taj duh koji nosimo u sebi istinski ostvariti na ovoj zemlji da može zakoračiti na onaj vječni život, kazao je kardinal Puljić.

Naglasio je da ljudi jedni drugima trebaju biti podrška i pomoć da otkrijemo pravi putokaz života na ovoj zemlji, te da nam treba božjeg milosrđa da se ne umorimo od puta za čestitost i poštenje.

- Vjerujem da će svako od nas vraćajući s groblja ponijet u sebi svijest svoje smrtnosti. Svijeća koju palimo će izgorjeti, ali ona u nama zapravo pobuđuje svijest u vječni život. Mi poštujemo grobove svojih pokojnika jer vjerujemo u život vječni i uskrsnuće mrtvih, kazao je Puljić.  

Na groblju Sv. Josip nalazi se i grob pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića, te su ovom prigodom recitirani njegovi stihovi, a nastupio je i katedralni mješoviti zbor "Josip Stadler" s prigodnim programom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?