Nakon skoro 40 godina

Prvi američki cruiser s obale Floride uplovio u luku u Havani

cruiser
ilustracija
02.05.2016.
u 17:31

U Havanu je u ponedjeljak, poslije skoro 40 godina, doplovio prvi američki brod - cruiser, čime su ponovno pokrenuta komercijalna putovanja preko Floridskog prolaza, čije vode su bile poprište odmjeravanja snaga u vrijeme Hladnog rata.

Blistavo bijeli cruiser "Adonija" sa 704 mjesta je postao prvi američki brod koji je stigao u havansku luku, od kada je predsjednik Jimmy Carter, krajem 1970-ih, ukinuo ograničenja Amerikancima da putuju na Kubu.      

Zabrane putovanja su ponovno uvedene nakon Carterovog silaska s vlasti, a obnovu putovanja iz SAD-a na Kubu omogućio je dogovor predsjednika Baracka Obame i Raula Castra 17. prosinca 2014. godine.      

Pristizanje cruisera "Adonija" samo je prvi korak, pošto se u budućnosti očekuje da tisuće brodova godišnje plovi od obale Floride do Kube, piše AP.      

Putnici iz Miamija u nedjelju su krenuli u povijesni obilazak Kube, prvi u više desetljeća iz jedne američke morske luke u komunističku otočnu zemlju.

Cruiser korporacije Carnival s 704 putnika krenuo je u u 16.24 sata po lokalnom vremenu za Kubu. Kompanija Carnival Cuba koja djeluje u okviru matičnog branda Fathom, također nudi obilaske luka Cienfuegos i Santiago de Cuba tijekom sedmodnevnog obilaska. Nekoliko putnika rođenih na Kubi, između stotina ostalih, također su krenuli na krstarenje, priopćila je kompanija.

Posljednje takvo krstarenje, iz jedne američke luke, zabilježeno je 1978. godine, podsjeća AP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije