Odlazeća Vlada FBiH završava mandat kako je i počela -neustavno

Protuustavan rad Vlade ignoriranjem odluka predsjednika

Marinko Cavara
Foto: VL FOTO
25.02.2015.
u 09:41

Nova vlast FBiH morat će osporiti sve odluke nelegalne i nelegitimne Vlade

Odlazeća federalna Vlada koju vodi Nermin Nikšić nema namjeru poštovati nalog entitetskog predsjednika Marinka Čavare kojim “odgovornim osobama u Vladi FBiH i drugim pravnim subjektima izvršne vlasti u FBiH nalaže da odmah obustave sve aktivnosti donošenja odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije BiH do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti sukladno izbornoj volji građana Federacije”. Da će ignorirati predsjednikov nalog, Nikšić je potvrdio samo nekoliko sati nakon što je upoznat s njegovim sadržajem. U normalnim zemljama to bi bilo ravno državnom udaru, ali u BiH, a posebno u Federaciji gdje se Ustav krši pune četiri godine, Nikšić i njegovi ministri vjerojatno neće snositi nikakve posljedice zbog svoje samovolje.

Nalog kojim Vladi zabranjuje donošenje bilo kakvih odluka izuzev onih čije nedonošenje ili odgođeno donošenje može prouzročiti štetne posljedice za Federaciju, njezine narode i građane, Čavara je donio pozivajući se na članak IV B.1 Ustava FBiH u kojem jasno stoji da je predsjednik Federacije “šef države”, imajući u vidu da je ona po Washingtonskom sporazumu to i trebala biti.

Iako FBiH nije država, neupitno je ustavno rješenje po kojem je predsjednik ovog entiteta šef i izvršne vlasti. Nikšićeva Vlada će to ignorirati na isti način na koji je ignorirala i odluku Parlamenta FBiH koji joj je davno izglasao nepovjerenje. Zapravo, ignoriranjem naloga legalno izabranog predsjednika Federacije “platformaška”vlast i dalje ustrajava u protuustavnom djelovanju zbog kojeg su pravno i politički upitne sve odluke koje su Nikšić i njegovi ministri donosili od 2011. do danas. Nova federalna vlast koja bi se uskoro trebala kompletirati morat će osporiti sve odluke nelegalne i nelegitimne Vlade koju naslijeđuje. Naravno, postoje odluke čije bi poništavanje izazvalo veće štete i tu će nova vlast morati biti vrlo oprezna. Međutim, kada su u pitanju imenovanja, određeni planovi, uredbe i sve ono što se može mijenjati bez posljedica na temeljno funkcioniranje FBiH, skoro da nema dvojbe kako će postupiti nova vlast.

Čavara može tražiti pravnu odgovornost Nermina Nikšića i njegove vlade, ali dosadašnja iskustva govore kako bi to mogao biti Sizifov posao. Nažalost, stranci su svojim nedjelovanjem i toleriranjem pravnih rupa u temeljnim bh. propisima omogućili da i odlazeći premijer, bez ikakvog izbornog, a time i demokratskog legitimiteta, uzurpira ovlast i ignorira naloge šefa izvršne vlasti.

Komentara 5

PA
pacijent
20:09 26.02.2015.

bravo cavara nedaj da nas bosnjaci vise varaju bori se za sve sto mozes uzeti i pomozite konacno hrvatskom narodu

BR
brodarevac
12:30 25.02.2015.

Dok se nova vlada ne uspostavi stara vlada vlada. To što HDZ na osnovu ranijeg popisa i ovog novog čiji se rezultati očekuju pokušava da ucjenjuje. Vidjeće se u maju da HDZ treba da ima apsulutnu vlast najmanje 8 ministarskih fotelja i dodatna dva srpska jer mu prijateljstvo sa SNSDom daje legitimitet da predstavlja taj narod i još zahtjeva hrvatski program čiju pretplatu bi trebao da plaća većinski narod zatim .... Izgleda Čavara da će tebi ova stara vlada da ispira mozak još dugo samo vi tražite što vam Dodo kaže pa ćete i dobiti.

NV
Nijaz vukovije
10:08 26.02.2015.

Konstutivnost borba za fotelje (po onoj narodnoj "ko hoće veće ispadne iz vreće), Tako ti je to moj Čavara. Zaboravio si da zakon treba poštivati i primjenjivati, bez obzira da li ti odgovara ili ne. U ovom slučaju kad sisi na čelu izvršne vlasti, sve da bude po tvom. Pošto su u BiH prepisivačke škole, dobro je samo to što se progleda onda kada su nekome prava uskraćena. Zaboravlja Čavara da je ista ta prava uskratio običnim ljudima, koji su zaslužili odavno da imaju pravu vlast, koja će raditi u interesu svih građana a ne samo za svoj groš. U nedogled vode se jalovi razgovori oko formiranja vlasti, najjače oružje je trgovina za fotelje. Pod plaštom demokratičnosti, zaštite takozvanog nacionalnog bića, vodi se rovovska borba za nekoliko HDZ-ovaca, koji moraju po cijenu da se vlast ne konstruiše i cijelu godinu u FBiH da se uhljebe u udobnu fotelju. Cijena je nebitna samo cilj da se ostvari. Mislim da i vrapci znaju na grani da su građani po kozna koji put na isti način, napravljeni budalama, izgrani i prevareni. Skretati sa prave teme i ponašati se kao opzicija, prebacivati krivicu na drugog je više od obične drskosti. Gospodine Čavara ključ neuspjeha ne leži u tehničkoj vladi nego upravo u vama koji zbog vlastitih interesa prodajete sve. Od takvih političara samo naivni mogli su očekivati više. Neka vam je sa srećom.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?