19.05.2016. u 07:00

Nekoliko udruga koje za sebe tvrde da predstavljaju braniteljsku populaciju najavilo je za danas više prosvjednih okupljanja u različitim dijelovima Federacije. Tvrde da su nezadovoljni odnosom vlasti prema njima, statusnim pravima...

Nikome takav oblik iskazivanja nezadovoljstva ne bi trebao biti onemogućen, ali mnogo je vrlo indikativnih stvari u najavama ovih današnjih prosvjeda. Prvo, nitko ne zna tko doista stoji iza njih, jer spomenute udruge su do jučer bile potpuno nepoznate javnosti i izvjesno je tek kako ogroman dio braniteljske populacije ne stoji iza njih. Stvarnu snagu znat ćemo danas, ali pod uvjetom da se ispod braniteljske kape ne zavuku razni mešetari koji su, iskustvo nas uči, spremni iskoristiti ovu ranjivu populaciju za političke ciljeve.

Pitanje za milijun maraka je koliko danas ima braniteljskih udruga u Federaciji BiH i kakva je njihova reprezentativnost. Po nekim informacijama, broj raznih organizacija koje se pozivaju na branitelje kreće se i do 1500, što znači da barem polovina njih iza sebe nema ni po tri člana. Uostalom, glavne braniteljske udruge, one koje su u više navrata dokazale svoju reprezentativnost, ogradile su se od današnjih prosvjeda.

Tko će onda i zbog čega prosvjedovati? Zahtjevi, čiji god bili, potpuno ne nerealni, jer je jasno da ni Njemačka ne može financijski udovoljiti željama koje u obliku nekakvih zahtjeva ističu organizatori prosvjeda. Ono što još više zabrinjava su, neslužbene najave, kako će se “ponoviti veljača 2014. godine”, a to bi valjda trebalo značiti neki novi rušilački pohod i paljevine. Indikativno je i da se, primjerice u Mostaru, za mjesto prosvjeda bira središnjica HDZ-a BiH, iako se o “pravima” koja traže organizatori odlučuje u Sarajevu.

Ono što u cijeloj priči nikako ne treba zaboraviti je da se u BiH prosvjedi, bilo kakvi i bilo čiji, obvezno iskoriste u predizborne svrhe. Nema baš ni jednog razloga da ovaj put vjerujemo kako će biti drugačije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?