Izmjene i dopune

Proračunski nadzor vrše službenici županijskih ministarstava financija

24.10.2015.
u 06:15

Federalno ministarstvo financija uputilo je Vladi Federacije nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u FBiH koji bi se uskoro trebao naći pred zastupnicima.

Važnije izmjene

Iz mnoštva dokumenata i obrazloženja, do kojih je došao "Večernjak", izdvojili smo neke najvažnije izmjene postojećeg zakona. Velike promjene su predložene za privremeno financiranje i pokrivanje deficita. Tako se privremeno financiranje dosadašnjim odredbama isključivo obavljalo najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu, novom točkom je dodan i jedan stavak koji glasi: "Mogu se izvršavati rashodi i izdaci iz osnove unutarnjeg i vanjskog duga do visine stvorenih obveza, kao i rashodi i izdaci koji se financiraju iz uplaćenih i prenesenih pomoći, donacija i prihoda za posebne namjene, prema odlukama Vlade na prijedlog proračunskog korisnika". Prema novom zakonu, točnije u prijedlogu stoji: "Ostvareni deficit iz prethodnih godina Vlada je dužna pokriti planiranjem sredstava u proračunu za pokriće ostvarenog deficita u sljedeće tri fiskalne godine".

U ranijem zakonu je stajalo da poslove proračunskog nadzora vrše po službenoj dužnosti proračunski inspektori koji su ovlašteni službenici ministarstva, novina je da nadzor vrše i "službenici županijskih ministarstava financija".

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?