Dilberović:

Pronaći prihvatljive modele kojima će položaj i status svih učenika biti ujednačen

Dilberović
17.01.2016.
u 11:06

Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH svjesno je svih problema u ovim oblastima, ali i spremno da ih rješava kako bi napravili neophodne pozitivne pomake s ciljem stvaranja kvalitetnijih uvjeta za obrazovanje, istraživanje i znanstveni rad te studiranje, prenosi Fena.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović u razgovoru za Fenu kaže da je to ministarstvo u 2015. godini, u okviru različitih programa, podržalo projekte iz oblasti obrazovanja i nauke u ukupnom iznosu od oko osam milijona KM.

- Ta su sredstva realizirana za (su)financiranje programa i projekata iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg te visokog obrazovanja i studentskog standarda, kao i iz oblasti nauke od značaja za FBiH. U 2015. pokrenuli smo, među ostalim, i novi program kroz koji smo podržali opremanje biblioteka osnovnih škola u FBiH i nabavku neophodne školske lektire - istaknula je ministrica.

Ona naglašava da su, u skladu s Reformskom agendom i Programom rada Vlade FBiH, posebno posvećeni poboljšanju inkluzivnosti u obrazovanju, kao i razvijanju partnerstva s nevladinim sektorom, uvažavajući ciljeve tog sektora.

- Osigurali smo besplatne udžbenike za socijalno ugrožene učenike osnovnih škola u FBiH, podrške studentima invalidima koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama, kao i studentima, ali i najboljim osnovnoškolcima i srednjoškolcima romske nacionalnosti. Nagradili smo i učenike osnovnih i srednjih škola koji su ostvarili zapažen nastup na takmičenjima u znanju, najbolje studente, prosvjetne radnike, subvencionirali smještaj i ishranu u studentskim domovima u FBiH - istaknula je Dilberović.

Podsjeća da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, uz poštivanja ustavne nadležnosti u oblasti obrazovanja koja je na kantonalnom nivou, ima značajnu ulogu koordiniranja u ostvarivanju prava u oblasti obrazovanja.

Dilberović naglašava da je od stupanja na dužnost federalne ministrice obrazovanja i nauke otvorena za suradnju sa svim županijskim ministarstvima te da Federalno ministarstvo nastoji biti na usluzi svim građanima.

- Naravno, u nekim slučajevima voljeli bismo i mnogo bolju suradnju, ali bez obzira na sve probleme nastojat ćemo pronaći prihvatljive modele kojima će položaj i status svih učenika biti ujednačen i ravnopravan te stvorene jednake mogućnosti za svakog mladog čovjeka u FBiH. I, uopće, suradnja i zajedničko djelovanje svih aktera u sistemu obrazovanja, kao i provođenje reformskih procesa, bit će i dalje naša obaveza s ciljem unapređenja obrazovanja i njegove pristupačnosti, prihvatljivosti i efikasnosti za sve bh. građane, u konačnici i s ciljem stvaranja preduvjeta za brže uključivanje BiH među države Europske unije - istaknula je.

Upitana za devetogodišnji sistem obrazovanja, ministrica Dilberović podsjeća da je to jedna od reformi koja je uvedena u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Po njenim riječima federalno Ministarstvo obrazovanja i nauke drži da je devetogodišnje obrazovanje, kao proces, pokrenuto u skladu s pravnim okvirom utvrđenim na nivou BiH, da nauka ukazuje na značaj učenja u ranom djetinjstvu, kao i na značaj adekvatne pripreme djece za učenje i napredovanje u osnovnom obrazovanju.

- Praksa je i u većini evropskih država da obavezno obrazovanje traje minimalno devet godina i počinje u uzrastu od šest godina ili manje. S druge strane, neophodno je voditi računa i o tome da se o bilo kojoj odluci o obrazovanju postigne konsenzus na nivou BiH te da niti jedna administrativna jedinica unutar BiH ne donosi samostalno tako važne odluke - naglasila je.

Činjenica da je na dužnost federalne ministrice obrazovanja i nauke došla s mjesta univerzitetske profesorice Elviri Dilberović u većini slučajeva, kako kaže, olakšava razumijevanje određenih problema i situacija, ali ponekad i otežava.

- Posebno sam osjetljiva na tretman i status prosvjetnih radnika koji, nažalost, nisu na odgovarajućem nivou i mnoge se stvari i tu moraju mijenjati - naglasila je.

Nastavnici su, kaže, glavni akteri doba znanja i kao takvi treba da budu istinski profesionalci koji konstantno uče, prilagođavaju se novim situacijama, kreativno pristupaju nastavnom materijalu, rade na interdisciplinarnim projektima i implementiraju širok spektar tehnologija.

- Stoga je u 2015. godini pokrenut i novi program koji je bio namijenjen podršci stručnom usavršavanju prosvjetnih radnika - naglasila je.

Ministrica ističe da su, dodatno potaknuti nemilim događajem u Županiji Sarajevo u kojem je nažalost dječak smrtno stradao, spremni ove godine podržati i dodatne edukacije nastavnog osoblja i menadžmenta škola kad je u pitanju problem vršnjačkog nasilja i zlostavljanja da bi, u suradnji s roditeljima, mogli prepoznati probleme i sve promjene u ponašanju djece.

- Posebno je važno da svi zajedno radimo na smanjenju i suzbijanju nasilja u školama, svako iz svog ugla i svoje uloge i odlučno reagiramo na taj problem te poučimo i odgojimo djecu da bolje poštuju jedni druge i da se svi osjećaju vrijednima i važnima - kaže ministrica Dilberović.

Mišljenja je da krize svih vrsta koje su zadesile BiH kao i sva društva u tranziciji, nisu zaobišle ni obrazovanje ni nauku, tako da „nisu bile osigurane ni neophodne pretpostavke za njihov snažniji i kvalitetniji razvoj“.

- Dosadašnji pristup svi zajedno trebamo mijenjati, jer su to razvojne i pokretačke snage našeg društva i kao takve zaslužuju puno više pažnje i ulaganja. Svjesna sam svih problema u oblasti obrazovanja i nauke u FBiH, ali i spremna da ih, sa svojim timom, rješavam da bismo napravili neophodne pozitivne pomake s ciljem stvaranja kvalitetnijih uvjeta obrazovanja, istraživanja i znanstvenog rada te studiranja - naglašava.

Iako se, kaže ministrica Dilberović, sve glasnije može čuti da se najviše isplati ulagati u obrazovanje i nauku, na tome će nastaviti kontinuirano insistirati.

- Godinama su te oblasti bile marginalizirane i nisu im dana potrebna značenja. Zato ćemo insistirati na novom zamahu kad su u pitanju ulaganja u obrazovanje i nauku. Na to treba da gledamo kao na dugoročno ulaganje, a ne kao na poteškoću ili običnu budžetsku stavku. Znanje nije samo jedan od činilaca razvoja, nego i sam razvoj, a ulaganje u obrazovanje se višestruko vraća - poručila je u razgovoru za Fenu federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?