Dogovor HDZ-a BiH i SDA

Promjene u javnim poduzećima i Vlade SBŽ i HNŽ

Covic i Izetbegovic
Foto: VL FOTO
02.05.2015.
u 10:52

        Potpuno rješavanje pitanja funkcioniranja vlasti u Federacije BiH i dalje je na čekanju, iako je prošlog tjedna u bilateralnim kontaktima ostvaren određeni napredak.

 

Blizu dogovora

 

Izvršna vlast na federalnoj razini opterećena je nesuglasicama oko načina upravljanja javnim poduzećima i očito je kako bez dogovora stranačkih rukovodstava konačnog dogovora nema. Suština je u tome što SDA, a posebno HDZ BiH smatraju da Vlada kao kolektivno tijelo vlasti mora imati ključnu ulogu u izboru kadrova koji će upravljati federalnim institucijama i javnim poduzećima. S druge strane, DF zahtjeva da resorni ministri budu isključivo odgovorni i nadležni za javna poduzeća. U praksi bi to značilo da ministar industrije, energetike i rudarstva, Reuf Bajrović sam odlučuje o svemu pa i kadrovskoj politici u dvije elektroprivrede i niz drugih industrijskih poduzeća.

 

Nije tajna da su HDZ i SDA vrlo blizu dogovora o načinu raspodjele mjesta u nadzornim, odnosno upravnim odborima koji su u nadležnosti Vlade Federacije. Cilj nije uspostaviti stranačku kontrolu nad javnim poduzećima, kako se to često spočitava i od strane DF-a, već preuzimanje ovlasti i odgovornosti koje Federaciji kao vlasniku u ovim poduzećima pripada. Bez obzira što se i u dijelu medija situacija prikazuje na način da će javna poduzeća biti podijeljena kao „stranački plijen“, doznajemo kako je sasvim izvjesno da će na sastav svih nadzornih odbora utjecati prije svega dogovor partnera u vlasti. Prije svega Sda i HDZ-a BiH.

 

Za jačanje partnerskog odnosa HDZ-a i SDA vrlo važno je dovršiti uspostavu vlasti na županijskoj razini. Korak naprijed napravljen je dogovorom o formiranju Vlade Hercegbosanske županije. Konačno imenovanje vlade u ovoj županiji očekuje se tijekom narednog tjedna.

 

Treći partner

 

Problem s trećim partnerom u koaliciji razlog je što još nije izvjestan datum formiranja vlada u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji. Međutim, i u HDZ-u i u SDA svjesni su da trakavica sa zahtjevima DF-a ne može trajati beskonačno, jer dvije spomenute županije muče brojni problemi za čije rješavanje je neophodna funkcionalna vlast.

 

Ne treba isključiti mogućnost da se u obje ove županije vlade uspostave i bez DF-a, odnosno uz pomoć nekih drugih stranaka čiji zahtjevi će biti prihvatljiviji dvjema vodećim strankama u HNŽ-u i SBŽ-u. Vlade u ove dvije županije očekuju se u što skorije vrijeme.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?