Uloženo više od 2 milijuna maraka

Projekti rekonstrukcije nasipa od životne važnosti za Posavljake

01.10.2016.
u 07:35

Za Posavljake od životne su važnosti projekti koji se odnose na zaštitu Posavske županije od rijeka Save i Bosne. Prva crta obrane od visokih voda su i tzv. ljetni nasipi, a iznimno je važna i rekonstrukcija kanalske mreže. Prema riječima Marijana Klaića, predsjednika Vlade PŽ-a, značajna sredstva uložena su u te projekte, a radovi su financirani zajedničkim sredstvima Vlade PŽ-a, UNDP-ja i sredstvima CRS-a. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 2,090.000 KM.

Centar obrane od poplava

- Neposredno nakon poplava u svibnju 2014. Vlada PŽ-a poduzela je korake koji u budućnosti trebaju rezultirati smanjenjem rizika od nastanka novih poplava u Posavini. Od nadležnih federalnih institucija zahtijevali smo hitnu sanaciju oštećenja nasipa na mjestima gdje je poplavni val porušio nasip, u Prudu i Kopanicama, hitnu rekonstrukciju savskih obrambenih nasipa na svim dionicama kod kojih visina nasipa nije sukladna propisanim normama. Tražili smo i izmjenu propisa koji se odnose na postupke ugovaranja i kriterije kod izbora pravnih subjekata koji su nositelji aktivnosti u slučaju obrane od visokih voda i izgradnju novog centra obrane od poplava u Orašju, kaže Klaić i dodaje: - Jedan dio aktivnosti je realiziran. Izvršena je sanacija porušenih dionica savskog nasipa u Prudu i Kopanicama, a tijekom 2015. i 2016. godine izvršena je rekonstrukcija savskog obrambenog nasipa na najugroženijim dionicama. Na prostoru PŽ-a preostaje rekonstruirati još 16 km nasipa uz vodotoke prve kategorije.

Rekonstrukcija ljetnih nasipa

Klaić očekuje da će do kraja godine u organizaciji AVP-a započeti aktivnosti na realizaciji projekta rekonstrukcije savskog nasipa u Kopanicama (općina Orašje) u duljini od 5,5 km i izgradnji centra obrane od poplava u Orašju. Vlada PŽ-a do kraja listopada završava rekonstrukciju svih ljetnih nasipa koji se nalaze na prostoru općine Orašje i općine Domaljevac-Šamac. Rekonstrukcijom navedenih nasipa bit će zaštićeno 1200 ha kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta. U cilju regulacije unutarnjih oborinskih voda i zaštite od njihovog šetnog djelovanja, Vlada PŽ-a nakon 5 godina financiranja vlastitim sredstvima privodi kraju rekonstrukciju glavne kanalske mreže. Ukupna duljina rekonstruiranih glavnih kanala je oko 50 km. Oborinske vode kanalima prvog, drugog i trećeg reda slijevaju se u glavnu kanalsku mrežu, a odatle preko četiri crpne stanice prebacuju se u korito Save. - Polovina investicije je završena, ali objekt nije u potpunosti završen i stavljen u funkciju. Očekujemo u sljedećoj godini da Agencija za vodno područje rijeke Save, u čijoj je nadležnosti navedeni objekt, pristupi dovršetku radova, izjavio je Klaić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?