NBA zvijezda Bojan Bogdanović, Bingo i obitelj Marić u utrci za najveći hotel u Neumu

Prodaja hotela Zenit 
zapet će zbog nepoštovanja regulacijskog plana Neuma

zenit
01.10.2015.
u 06:30

Općina Neum zatražila je od Agencije za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije preispitivanje informacija vezanih uz privatizaciju 70 posto udjela u hotelu Zenit s obzirom da je u tijeku privatizacijski postupak u kojemu se negira regulacijski plan ove primorske općine i planira prihvatiti odobrenje za nadogradnju hotelskog kompleksa i izgradnju novih smještajnih kapaciteta hotela koji su gotovo dvostruko veći od sadašnjih.

Novac i planovi

Kako doznajemo tijekom privatizacijskog postupka Agencija za privatizaciju HNŽ-a je s dvije od tri pristigle ponude potpuno ignorirala stajališta općine. Načelnik Neuma Živko Matuško jučer je za “Večernjak” potvrdio kako općinske vlasti neće dati suglasnost za bilo kakvu promjenu regulacijskog plana. To u prijevodu znači da se proces privatizacije može okončati, ali da novi vlasnici neće moći raditi jer neće dobiti urbanističku suglasnost ako se ne budu poštovali vrijedeći propisi. “Mimo regulacijskoga plana nitko neće moći raditi”, rekao je načelnik Matuško za “Večernjak”. Na upit je li se natječajem koji je raspisala Agencija za privatizaciju HNŽ-a za prodaju hotela Zenit trebala razriješiti ta dvojba, načelnik Matuško potvrdno je odgovorio. “Natječaj koji je raspisan, i koji je u tijeku, se tako trebao odvijati”, objasnio je načelnik Matuško. Kako doznajemo, ovih dana bi trebala Agencija za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije objaviti odluku o prodaji većinskog državnog udjela u hotelu Zenit. Na javni poziv su se prijavile tri kompanije, odnosno konzorcija. To su tuzlanski Bingo, poduzetnička obitelj Marić, bosanskohercegovačkog podrijetla iz Austrije, i poznati NBA košarkaš Bojan Bogdanović, zajedno s još jednom kompanijom iz Neuma. Prema dostupnim podacima, povjerenstvo koje je otvorilo ponude utvrdilo je da je financijski najveća tuzlanskog Binga, zatim obitelji Marić, a potom Bojana Bogdanovića. Povjerenstvo je vrednovalo financijsku ponudu, najavu ulaganja i broj radnika, kao i bonitet prijavljenih.

Nadogradnja

No, razlikovale su se u vrlo bitnom dijelu, koji nije jasno preciziran u javnome pozivu, a koji općina glasno osporava. U pitanju su poslovni planovi. Naime, Bingo je po detaljima s otvaranja ponuda najavio izgradnju objekata s više stotina kreveta, a obitelj Marić ‘tek’ nešto više od 100 kreveta od onoga koji sada imaju na raspolaganju. Ponuda Bogdanovića i kompanije iz Neuma je, međutim, jedina najavljivala zadržavanje sadašnjih smještajnih kapaciteta i hotelskih gabarita čime se formalno uklapa u općinski regulacijski plan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?