Porezna uprava Federacije BiH tvrdi da su potraživanja nenaplativa, zaplijenjena imovina ne može se prodati, a s vremenom gubi vrijednost

Prinudna naplata dugova bez očekivanih rezultata

porezna uprava
Foto: Zlatko Tulić
29.06.2015.
u 10:03

U posljednjih 20 godina u postupku prinudne naplate ostala su nezavršena 
68.644 predmeta

U Bosni i Hercegovini i okruženju, zbog teške financijske situacije, sve veći broj obveznika ne može izmiriti obveze te se pokreću postupci prinudne naplate, a to je jedna od najnepopularnijih mjera naplate javnih prihoda. Određena potraživanja su nenaplativa, zaplijenjena imovina ne može se prodati i tijekom vremena gubi na vrijednosti, kumulativni dugovi se gomilaju za troškove kamata i postupka. Provedenim istraživanjem i odgovorima na postavljena pitanja, revizija je došla do saznanja da već duži niz godina postoji problem dugovanja poreznih obveznika. Nadležne institucije su poduzimale aktivnosti oko naplate dugova iz ranijeg razdoblja, a koje su se odnosile na zaključivanje sporazuma o odgođenom plaćanju i otpisu kamata.

“Mršavi” rezultati

Provedeno istraživanje revizije učinka bilo je fokusirano na prodaju oduzete imovine i njezino skladištenje u postupku prinudne naplate. Uz to, sagledani su institucionalni okvir i opredjeljenja vlasti na razini Federacije BiH vezane za naplatu javnih prihoda u postupku prinudne naplate. Revizorski tim je utvrdio da ubiranje javnih prihoda na osnovi postupka prinudne naplate, koji provodi Porezna uprava FBiH, nije dalo očekivane rezultate jer se dug iz godine u godinu povećava, a ovaj postupak se vodi kako bi se dug što prije naplatio. Na osnovi navedenog, stanje na dan 31. prosinca 2013. godine, obuhvatilo je razdoblje duže od 20 godina. U postupku prinudne naplate ostala su nezavršena 68.644 pokrenuta predmeta ili 68,6 posto. Potraživanja od obveznika iznose više od 1,7 milijardi KM, a prema procjeni, oko 73 posto ukupnih obveza odnosi se na doprinose. Naplaćeno po mjerama prinudne naplate više od 780 milijuna KM, na osnovi sporazuma o odgođenom plaćanju oko 200 milijuna KM, a pod hipotekom je više od 1,3 milijarde KM imovine. Oko 96 posto oduzete imovine se skladišti kod dužnika, a propisima je ova mogućnost dana kao iznimka.

Mali izgledi za naplatu

Vrijednost oduzete imovine, prema popisu Sektora računovodstva, iznosi oko 77 milijuna KM, što je oko 4,5 posto ukupnog duga dužnika. Vrijednost oduzete imovine je, prema informacijama Sektora prinudne naplate u pokrenutim predmetima, veća za 62,7 milijuna KM i iznosi više od 139,7 milijuna KM. Prema podacima o prinudnoj naplati po osnovi prodaje oduzete imovine u 2012. i 2013. godini, pokrenuto je više od 17.000 postupaka, završeno oko 6500 ili 37,6 posto, a za navedene postupke u okviru predmeta izdano više od 54.000 odluka. Dug za koji se pokrenuo postupak iznosi više od 460 milijuna KM. Po osnovi prinudne naplate naplaćeno je oko 158 milijuna KM ili 34 posto duga za to i ranije razdoblje.

Po osnovi sporazuma o odgođenom plaćanju, naplaćeno je duga za navedeno i ranije razdoblje oko 43 milijuna KM ili 11 posto od ukupne vrijednosti zaključenih sporazuma.

Oko 63 posto prodaje zaplijenjene imovine je neuspješno završeno. Revizorski tim posebno ističe strukturu kumulativnog duga dužnika. U strukturi oko 73 posto duga odnosi se na neplaćene doprinose zaposlenih na području FBiH za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Obračunate kamate na dug iznose oko 20%. Ako navedene podatke usporedimo sa strukturom ukupnog kumulativnog duga dužnika, od kojih je oko 57% nelikvidnih i nesolventnih (dužnici u stečaju, likvidaciji, s učešćem kapitala u državnom vlasništvu i pasivni dužnici) i da su mali izgledi da se ova potraživanja naplate, procjenjuje se da u bliskoj i daljoj budućnosti Porezna uprava FBiH ne može sama riješiti navedene probleme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?