SARAJEVSKI ATENTAT

Principove stope i spomenik Ferdinandu privukli bi turiste

sarajevo
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
19.01.2014.
u 10:48

Bez obzira na nepostojanje unutarnjeg konsenzusa, u lipnju ove godine Sarajevo će biti mjesto održavanja više znanstvenih i kulturnih manifestacija vezanih uz početak Prvog svjetskog rata

Kako se približava vrijeme obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, tako rastu i politička prepucavanja o povijesnim činjenicama.

Bez obzira na nepostojanje unutarnjeg konsenzusa, u lipnju ove godine Sarajevo će biti mjesto održavanja više znanstvenih i kulturnih manifestacija vezanih uz početak Prvog svjetskog rata.

Vrijeme je to kada se aktualizira i priča o ponovnom obilježavanju mjesta na kojem je Gavrilo Princip prije cijelog jednog stoljeća ubio austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinada i njegovu trudnu suprugu Sofiju.

Do kraja Prvog svjetskog rata i uspostave Jugoslavije na Latinskoj ćupriji stajao je spomenik ubijenom austrijskom plemićkom paru. Spomenik je kasnije uklonjen, a do danas je na toj lokaciji ostalo samo postolje spomenika.

Spomenik Gavrilu Principu

Nekoliko metara dalje jugoslavenske vlasti su na nogostupu u betonu izlile stope Gavrila Principa, obilježavajući tako mjesto s kojeg je on pucao u Ferdinanda i Sofiju. Za vrijeme Jugoslavije i Latinska ćuprija se zvala Principov most.

No, početkom rata u BiH Principove stope su uklonjene, a most preimenovan pa danas na mjestu povijesnog atentata nema nikakvog fizičkog spomenika koji bi ukazivao na to da se na tom mjestu dogodio tako važan događaj. To zbunjuje i mnoge turiste koji posjećuju Sarajevo.

Zato je sve više inicijativa da se ponovno postave Principove stope i spomenik Ferdinandu i Sofiji, bez ulaska u bilo kakve političko-povijesne ocjene o događaju i njegovim akterima, budući da oko toga u BiH ni danas nema suglasnosti. Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan smatra kako bi takav potez bio koristan.

-Kao federalni ministar kulture i sporta smatram da će postavljanje eventualnih spomenika i obilježja koji se odnose na glavne aktere nemilog događaja iz 1914. godine obogatiti turističku ponudu i da ne bi trebalo biti ništa sporno u spomenutim obilježjima, ističe Kaplan.

Obnavljanje spomenika

Glavno pitanje i jeste može li BiH kulturno i turistički iskoristiti ovaj događaj, a da se ne prodube političke podjele koje su već izražene oko toga je li Princip bio terorist ili heroj, tko je kriv za početak Prvog svjetskog rata i slično.

-Mi sad imamo situaciju da se već svakako svađamo oko toga pa smatram da pored svađe možemo pokušati na određeni način iskoristiti tu povijesnu činjenicu da se povod Prvom svjetskom ratu dogodio u Sarajevu, kaže federalni ministar.

Međutim, u BiH je danas više onih koji zagovaraju postavljanje samo jednog, a ne oba spomenika.

Ključne riječi

Komentara 1

BK
B Kosa
19:28 19.01.2014.

mene je iznenadio akademik Filipovic koji je izjavio "Gavrilo Princip je heroj koji je se borio za bosnu protiv austriske okupacije" Osma Filipovic kaze da se gavrilo borio za bosnu sto je velika sramota. Ferdinandu i njegovoj suprugi bi bio koristan spomenik a ne teroristi koji se borio za veliku srbiju

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije