Mirko Šarović:

Prilagodba SSP-a do kraja godine

mirko šarović
15.06.2016.
u 12:22

Ministar ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio kako će prilagodba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) biti okončana do kraja godine.

Šarović je kazao kako su pregovori o SSP-u su završeni ponudama između Bosne i Hercegovine i Europske unije dodajući kako to nisu klasični pregovori "pružanja ruke" s obzirom da sve ono što traži naša zemlja moraju odobriti sve zemlje članice EU. 

"Sve što je tražila BiH i što ima šansu da bude odobreno moraju odobriti sve članice EU i tako se čitav proces treba da okonča do kraja ove godine, upravo radi složenosti ovog procesa", kazao je Šarović. 

On je kazao kako je ukupno bilo sedam do osam rundi pregovora te da je ponuda BiH bila u skladu sa pregovaračkom pozicijom BiH te da je sljedeći korak objedinjavanje svega u jedan dokument. 

"Iz onog što mi raspolažemo kao ministarstvo ključno u ovoj ponudi za BiH je neograničen izvoz voća i povrća, povećanje kvote šećera za 1.200 tona, povećanje kvote za ribu šaran sa 60 na 500 tona, pastrmku sa 60 na 500 tona i inćune sa 30 na 60 tona", rekao je Šarović. 

Dodao je da je tu i povećanje kvote za vino sa 16.000 hektolitara na 25.000 hektolitara, razmatranje kvote za pileće meso, te jaja kad naša zemlja ispuni uslove za izvoz.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH usvojilo je izvještaj koji je podnio Hamdo Tinjak, šef pregovaračkog tima BiH o završetku pregovora u vezi adaptacije SSP-a sa pratećim zaključcima i idućim koracima. Izvještaj je upućen Predsjedništvu BiH u procedure daljeg odlučivanja i odobravanja.

Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Bosne i Hercegovine i Europske unije o tradicionalnoj trgovini ključna je za podnošenje kredibilnog zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?