Akcija “Uplatnica”

Prijevare prilikom registracije vozila

12.02.2016.
u 07:00

Stručnjaci tvrde da je sustav naplate prilikom registracije vozila zastario i da ga je jako lako zaobići

Akcijom “Uplatnica” banjolučka policija zagrebala je tek dio prevara koje se događaju prilikom registracije vozila širom BiH. Stručnjaci tvrde da je sustav naplate prilikom registracije vozila zastario i da ga je jako lako zaobići. To, kako kažu, obilato koriste mnogi prevaranti da bi se na jednostavan način obogatili.

Milomir Durmić, generalni direktor “Drina osiguranja” i predsjednik Društava za osiguranje, ističe da već dulje vrijeme zagovara promijenu sustava naplate, a policija je ovom akcijom otkrila samo jedan od sustava prevara, ali da takvih slučajeva ima puno i da je pitanje da li će svi biti otkriveni. “Gube se ogromna sredstva iz prostog razloga jer nitko ne kontrolira te uplatnice.

Primjera radi, prilikom registracije vozila, nakon što završite tehnički pregled i odete u osiguravajuću kuću, tamo vam izdaju polisu osiguranja i set uplatnica koje morate uplatiti u banci ili pošti (naknade za porez, puteve, vode, Auto-moto savez i drugo). Trebalo bi da odete u banku ili poštu i uplatite novac, ali nitko ne kontrolira da li ste to i uradili” kaže Durmić.

Dopisuju nule

“Osiguravajuća kuća, koja vam je izdala uplatnice, nema obavezu o uplatama obavještava Poreznu upravu RS, Auto-moto savez RS, “Puteve RS” i druge institucije kojima pripada dio novca od registracije. Te institucije nemaju pojma kada i koliko uplata trebaju dobiju. Kontrolu obavlja jedino službenik MUP-a, koji provjerava da li su sve uplatnice na broju i da li su ovjerene. Prevaranti onda ovjere uplatnice lažnim pečatima banke. Službenik vidi da su sve uplatnice na broju i da su ovjerene i obavi registraciju” objašnjava Durmić.

Još jedan od sustava kojim se služe prevaranti, kako ističe Durmić, jeste da naknadno bude upisana novčana svota na uplatnice. Primjera radi, ako netko ima obvezu platiti 450 KM za registraciju vozila, on ode u banku ili poštu i uplati 45 KM. Kada službenici banke ovjere uplatu, prevarant naknadno upiće nulu na uplatnicu i s njom ode u MUP. “Sistem se mora mijenjati! U Austriji prilikom registracije vozila daju dvije uplatnice, od kojih jedna ide prema proračunu, a druga prema osiguravajućem društvu.

Sredstva koja budu uplaćena u proračun nakon toga se raspoređuju na ostale koji dobiju dio tog kolača. Čim se izdaju te dvije uplatnice, zaduži se osoba koja prati naplatu i ako u roku od sedam dana obveznik ne izmiri svoje obveze obavještava se policija da ta osoba vozi neregistrirano vozilo” objašnjava Durmić.

Nepouzdana kontrola

Njegovo mišljenje dijeli i Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost prometa RS, koji kaže da se procjenjuje da je u BiH neregistrirano od 10 do 15 posto vozila. Ističe da je točan broj teško utvrditi zato što je sadašnji sustav kontrole nepouzdan. Radović se slaže da postoje brojni načini prijevara, a kao primjer navodi slučajeve kada osobe koje imaju više vozila istog tipa sve njih registruju na jednu uplatnicu.

“Samo u prošloj godini na području banjolučke regije registrirano je 63.681 vozilo, što znači da je na račun javnih prihoda trebalo biti uplaćeno više milijuna maraka. Teško je utvrditi koliko novca je dosita ‘leglo’ - ističe Radović.

Podsjećamo, u okviru akcije “Uplatnica” policija je podnijela prijavu protiv Gordane Ernaut (29), službenice Auto-centra “Granolić”, zbog sumnje da je prilikom registracije vozila oštetila račun javnih prihoda RS za 5.340 KM. Ona se tereti da je od klijenata uzimala novac za registraciju vozila, ali ga nije uplaćivala na račun javnih prihoda, već ga zadržavala za sebe, a u MUP je predavala neovjerene uplatnice. Policija je do sada otkrila neovjerene uplatnice za 76 vozila, koja su registrirano bez uplate. U tijeku je provjera za još oko 1.000 vozila, a provjerava se više uplatnica za koje se sumnja da su krivotvorene. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije