Slučaj u Posavini

Prijevare: Nepostojeći čovjek dobio četiri motorne pile na račun poplava

traktrbosper
06.11.2015.
u 06:45

Poplave su iskorištene na razne načine, a neki su se na tuđoj muci bogatili

Pomoć poplavljenima iz 2014. godine i dalje izaziva kontroverze s obzirom da u nekim slučajevima nije poznato kako je dijeljena pomoć. Portal Žurnal objavio je sumnjive donacije, a jedno ime koje zaokuplja pozornost u mjestu Bosanski Šamac-Domaljevac je Marko Abramović kojem su dodijeljene četiri motorne pile i koji je, prema dokumentu, na listu upisan četiri puta. U Domaljevcu su registrirana dva telefonska broja na Marka Abramovića i da stvar bude gora, i jedan i drugi tvrde da nisu dobili ništa, a da im je imovina oštećena. I nisu to sve sumnjive situacije, prenosi Večernji list.

Traktor netaknut

Udruga Bosper iz Tuzle dobila je od tadašnje federalne Vlade jedan od 75 traktora koje je donirala Kina. Bosperov traktor i dalje netaknut stoji na svom mjestu. Bivši direktor Bospera Nezir Hodžić tvrdi da je donaciju dobio posredstvom Općinskog ureda za poduzetništvo, a Udruga je trebala napraviti daljnji pravilnik. - Primio sam telefonski poziv premijerova savjetnika Ivice Mladine, rekao mi je da dođem u Sarajevo, osiguram prijevoz i uplatim 300 KM, koliko je koštao transport traktora. Otišao sam, ponio pečat Udruge, potpisao i, ponavljam, stavio pečat. Bio je kolovoz. Kada je Nezir pokušao registrirati traktor na ime Udruge, nije uspio. Pozivao je nadležne, pokušavao dobiti sporni dokument, obećavano mu je, odugovlačeno i na kraju - ništa. I njegova nasljednica je slala upite Vladi, bez uspjeha. Raspodjelu donacija nadgleda Uprava za neizravno oporezivanje, a sporna donacija još nije bila predmet carinske kontrole.

Ići će kontrola

- U svakom slučaju, i ova će donacija biti predmet kontrole u vremenskom razdoblju od tri godine, koliko je rok zabrane otuđenja spomenutih strojeva. Onog trenutka kad to bude odlučeno i kad službenici UNO krenu u kontrolu, ista će izgledati tako što će se iz sustava izvući jedinstvene carinske prijave koje će biti predmet kontrole, te će naši službenici kod nadležnog ministarstva koje je bilo korisnik povlastice pri uvozu ove robe u BiH vršiti provjeru sve neophodne dokumentacije, a između ostalog i popisa korisnika ove opreme. U tom smislu, svugdje se posumnja u bilo kakvu neispravnost, službenici UNO će otići i na teren provjeriti stanje kod krajnjeg korisnika, kaže Kovačević za Žurnal. S obzirom da sugovornici Žurnala tvrde kako je dio mehanike i opreme nedugo nakon donacije završio na prodajnom portalu Pik, bit će zanimljivo vidjeti što će istraga pokazati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?