FINANCIJSKO NASILJE

Prihod od PDV-a veći 400 posto, a Mostaru 50 posto manje novca

'STARI MOST  PONOVO NEKADASNJA RAZGLEDNICA MOSTARA  SNIMIO S. LASIC'
Foto: VL
04.04.2014.
u 09:24

Upućeni kažu kako Federacija dugove vraća novcem koji pripada županijama i gradovima, odnosno općinama, te kako će ovakva politika službenog Sarajeva ovu zemlju odvući u bankrot

Mostar je prije nešto manje od 10 godina imao godišnje 18 milijuna maraka prihoda od PDV-a. Do danas država je prihod od PDV-a uvećala za 400 posto, a Mostar će ove godine iz ovog izvora financiranja dobiti oko 9 milijuna maraka umjesto minimalno 50 milijuna KM koje bi trebao dobiti. Gdje je razlika novca? Mnogi na ovo pitanje ne znaju odgovor. Isto kao što ne mogu objasniti kako je moguće da prihodi od poreza rastu, a gradovi dobivaju 50 posto manje iznose.

Otimanje novca

Upućeni kažu kako Federacija dugove vraća novcem koji pripada županijama i gradovima, odnosno općinama, te kako će ovakva politika službenog Sarajeva ovu zemlju odvući u bankrot. Uskoro bi mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić zajedno sa svojim suradnicima trebao usvojiti proračun grada za ovu godinu. Umjesto da proračun samo od povrata PDV-a dobije 50 milijuna maraka, Mostarci mogu biti sretni ako ukupni iznos proračuna bude na toj razini. - Očekujemo da proračun bude negdje oko 50 milijuna maraka. Održavaju se redoviti kolegiji s načelnicima Odjela Gradske uprave na kojima se usklađuje prihodovna i rashodovna strana proračuna.

Usvajanje proračuna

- Nadamo se kako će proračun biti usvojen do kraja travnja. Podatak kako se ove godine planira samo 8,5 do 9 milijuna maraka prihoda od povrata PDV-a dovoljno govori o odnosu države prema ovome gradu, ali i ostalim lokalnim samoupravama. Zbog ovoga je moguć nedostatak novca na prihodovnoj strani proračuna - rekli su nam u mostarskoj gradskoj Upravi.

Korisnici proračuna su prije 15-ak dana dobili plaću za siječanj, a očekuje se kako će u idućih nekoliko dana biti isplaćena plaća za veljaču.

- Plaće u mostarskoj Gradskoj upravi nisu rasle posljednjih 10 godina. Fakultetski obrazovani službenici imaju plaću 900 maraka, a topli obrok je smanjen za 50 posto. Ako želimo da nam plaće svima porastu, da ovaj grad više ne bude u deficitu morat će se promijeniti odnos države prema lokalnim samoupravama. Više ne želimo vraćati njihove i plaćati njihovu administraciju - zaključili su naši sugovornici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije