21.05.2016. u 10:15

Sutra, na prvu nedjelju poslije Duhova, mi katolici slavimo svetkovinu Presvetog Trojstva. Presveto Trojstvo je središnja tajna kršćanske vjere, tj. kršćanska vjerska istina prema kojoj je Bog u svojoj naravi jedan, ali su u njemu tri osobe: Otac, Sin i Duh Sveti. Tu istinu objavio nam je Isus. A kao vjersku istinu o Presvetom Trojstvu Crkva je temeljem Isusove nauke proglašava na Općem saboru održanom u Niceji 325. i onom održanom u Carigradu 381. godine poslije Krista! Odatle se Vjerovanje koje molimo u svetoj misi naziva nicejsko-carigradskim. Presveto Trojstvo je Božja objava.

Lijepe riječi o Trojstvu izrekao je sveti Grgur Nazijanski: “Prije svega, čuvajte mi taj dragocjeni poklad za koji ja živim i borim se, s kojim želim umrijeti, koji mi daje da podnesem sva zla i da prezrem sve užitke: hoću reći ispovijest vjere u Oca i Sina i Duha Svetoga. Predajem vam je danas. Po njoj ću vas upravo sada uroniti u vodu i dići vas iz nje. Dajem vam je kao pratioca i zaštitnika za cio vaš život. Dajem vam jedno jedino Božanstvo i Moć, koje kao Jedno postoji u Trojici, i sadrži Trojicu na različit način. Božanstvo bez razlike suštine ili naravi, bez stupnja višega koji uzvisuje ili nižega koji snizuje (...). Trojici beskonačnih beskonačna je istobitnost. Sav je Bog kad se svaka promatra u sebi samoj (...), Bog su kao Trojica promatrani zajedno (...). Nisam pravo ni počeo misliti o Jedinstvu, a Trojstvo me kupa u svom sjaju. Jedva sam počeo misliti na Trojstvo, a Jedinstvo me opet osvaja.” (KKC 256)

Isus šalje svoje učenike da krste uime Presvetog Trojstva: “U ono vrijeme: Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: ‘Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta.’”

Mi, kršćani, kršteni smo “u ime Oca i Sina i Duha Svetoga”. One koji su nas donijeli na krštenje krstitelj je pitao kroz tri pitanja vjeruju li u Presveto Trojstvo. Oni su odgovorili da vjeruju. Kaže se u Katekizmu Katoličke crkve: “Milošću krštenja mi kršćani smo pozvani imati udjela u životu Presvetog Trojstva, ovdje u tami vjere, a poslije smrti u vječnom svjetlu.” (KKC 265)

Kršćani vjernici priznaju slavno i vječno Trojstvo te se klanjaju pravom, svemogućem, vječnom i jedinom Bogu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?