HAAG

Presuda Prliću i ostalima nakon ljetne pauze u radu suda?

Jadranko Prlić
02.03.2013.
u 10:53

Od završne riječi prošlo je dvije godine, a na presudu se još uvijek čeka

Iako je završna riječ bila prije dvije godine, izricanje presude u predmetu “Prlić i ostali” ponovno je odgođeno. Ranije je bilo najavljivano kako će sudsko vijeće presudu izreći u ožujku ove godine, ali do toga ipak neće doći. - Pravomoćna presuda Jadranku Prliću i još petorici nekadašnjih čelnika Herceg Bosne bit će izrečena u svibnju ove godine - potvrdila je za Nezavisne Magdalena Spalinska, glasnogovornica Haaškog suda. Ovo je već četvrti put da se odgađa datum izricanja presude “šestorki”, ali možda ne i posljdnji.

Naime, izvori iz Haaškog suda s kojima smo jučer razgovarali tvrde kako su veoma mali izgledi da se presuda izrekne u svibnju ove godine. - Prema trenutačno raspoloživim informacijama, ne bi ništa čudno bilo u tome da se presude optuženim bh. Hrvatima izrekne nakon ljetne pauze u radu Haaškog suda. Predmet je opširan, ali se polako stječe dojam kako se ni sudskom vijeću baš ne žuri s donošenjem ove presude - rekao nam je naš izvor iz Haaškog suda.

Razloga za nezadovoljstvo svakako ima jer dvogodišnje čekanje na presudu suda u Haagu svakako nije nešto što je zabilježeno do sada u praksi ovoga suda. Ipak, pravni stručnjaci ponavljaju kako se radi o procesu koji je najdugotrajniji pred Haaškim sudom te kako se radi o jednom predmetu koji se vodi protiv čak čest optuženih. Drugi pak smatraju kako odugovlačenje s presudom ima veze s političkim događanjima na Balkanu. Određeni krugovi smatraju kako Haaški sud svjesno kroji povijest prošlih ratova na Balkanu, te se još vode rasprave hoće li Hrvati u BiH biti proglašeni žrtvama ili agresorima na zemlju u kojoj žive stoljećima. I posljednja presuda Haaškog suda ima duboke političke i povijesne refleksije na stanje u BiH. Tako je sudsko vijeće presudilo kako bivši načelnik generalštaba vojske Jugoslavije Momčilo Perišić nije kriv za zločine na prostoru Sarajeva, Srebrenice te raketiranje Zagreba. Za razaranje Mostara nije mu niti suđeno.

Haaški sud je zaključio kako ulazak vojske Jugoslavije u BiH nije motiviran s ciljem da se naprave zločini nad Hrvatima i Bošnjacima, čime je ova nekadašnja vojna sila oslobođenja od odgovornosti za brojne zločine koje je počinila prije dva desetljeća. Sasvim je sigurno kako haaške presude imaju duboke političke posljedice, te kako će to biti slučaj i s presudom Prliću i ostalima. Treba spomenuti kako se pet od šest optuženih nalazi na privremenoj slobodi u Zagrebu, dok je general Slobodan Praljak vraćen u haaški pritvor na osobni zahtjev zbog sukoba s sudom.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?