SARAJEVO

Prerano otvaranje i sporno vlasništvo bacaju mrlju 
na obnovljenu Vijećnicu

sarajevo
Foto: agencije
18.04.2014.
u 11:08

Obnova ovog u ratu uništenog simbola Sarajeva traje već godinama, a riječ je o iznimno skupom projektu koji domaće vlasti ne bi mogle ni pokrenuti bez stranih donatora, među kojima je najveći Europska unija

Nakon skandala s dodjelom, odnosno oduzimanjem priznanja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, sarajevske gradske vlasti srljaju u još jedan incident međunarodnih razmjera. Ovaj put je razlog svečano otvaranje obnovljene Vijećnice, jedne od najpoznatijih građevina austrougarske arhitekture u Bosni i Hercegovini, kao i neregulirano vlasništvo nad tom građevinom.

Obnova uz pomoć donatora

Obnova ovog u ratu uništenog simbola Sarajeva traje već godinama, a riječ je o iznimno skupom projektu koji domaće vlasti ne bi mogle ni pokrenuti bez stranih donatora, među kojima je najveći Europska unija. Samo četvrta, završna faza obnove objekta Vijećnice, koja se financira iz IPA fondova EU, košta pet milijuna eura. Upravo s EU su se sukobile gradske vlasti oko otvaranja Vijećnice. Gradske vlasti su požurile zakazati svečano otvaranje za 9. svibnja, a već su odaslane i pozivnice domaćim i stranim gostima.

Očito želeći izbjeći sukobe s gradskim vlastima, Izaslanstvo Europske unije u BiH je diplomatski pokušalo upozoriti kako otvaranje Vijećnice nije moguće dok se ne okončaju svi radovi, uključujući tehnički prijem objekta. Na sigurnost gostiju i posjetitelja Vijećnice u EU očito gledaju mnogo ozbiljnije od domaćina, koji ne odustaju od zakazanog datuma, usprkos upozorenjima da tehnički prijem ne može biti u cijelosti obavljen do 9. svibnja.

Ovaj proces tek je nedavno počeo, a kako se radi o velikom i zahtjevnom objektu, tehnički prijem bi mogao potrajati i do sredine lipnja. Ako se posao tehničkog prijema obavi na brzinu kako bi se ispoštovao termin gradskih vlasti za otvaranje Vijećnice, ostat će veliko pitanje kvalitete urađenog posla, a time i sigurnosti objekta.

Neriješeni problemi

Još uvijek nije riješeno ni pitanje vlasništva i namjene Vijećnice u budućnosti, što je također nešto na čemu su donatori inzistirali svih ovih godina. Da nije riječ o nimalo bezazlenom problemu pokazuje i reakcija Vijeća ministara BiH koje je apeliralo na predstavnike Nacionalne i univerzitetske biblioteke i Grada Sarajeva da u što kraćem roku iznađu način za rješavanje spornih pitanja, odnosno riješe imovinsko-pravna pitanja radi upisa prava vlasništva na objektu Vijećnice u Sarajevu. Naglašeno je da je Vijećnica proglašena nacionalnim spomenikom BiH, kao i da su u njezinu rekonstrukciju uložena velika financijska sredstva, kako donatorska, tako i proračunska. Ove zaključke Vijeće je donijelo tijekom usvajanja informacije Ministarstva pravosuđa o realizaciji projekta obnove Vijećnice u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?